Βίαια επεισόδια στη Βηρυτό

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στον Λίβανο το βράδυ της Τετάρτης, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, εκδήλωση της οργής πολλών πολιτών εναντίον του τραπεζικού τομέα. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και δακρυγόνα, διέλυσαν βίαια συγκεντρωμένους.

Ο Λίβανος συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. Η ακόμη άλυτη πολιτική

κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.

Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. Οι ίδιες εικόνες επαναλήφθηκαν την Τετάρτη, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών έξω από το τμήμα όπου οδηγήθηκαν πολλοί από τους προσαχθέντες της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο του Λιβάνου, τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 37 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο. Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαντίντ και MTV μετέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης δύο δικοί τους εικονολήπτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Ράγια αλ Χάσαν καταδίκασε τα επεισόδια και παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους, να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη», πρόσθεσε.

«Κάτω η βασιλεία της τράπεζας» αλλά και «ο Ριάντ Σαλάμε χρεοκόπησε τον Λίβανο», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της προχώρησαν σε 59 προσαγωγές. Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ και ακτιβιστές, περίπου 10 από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δακρυγόνα έπεσαν στον περίβολο της πρεσβείας της Ρωσίας, μετέδωσε το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, Sputnik)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Πώς σχολίασε ο Αρκάς την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ο στρατός του Χαφτάρ στη Λιβύη τρολάρει στο Twitter τους Τούρκους και τις δυνάμεις του Σάρατζ Πώς εξιχνιάστηκε ληστεία με λεία-μαμούθ 1 εκατ. ευρώ στην Ηλεία
Keywords
Τυχαία Θέματα