Βαρουφάκης: Θα συζητήσουμε το βράδυ περί capital controls και κλεισίματος τραπεζών. Είμαστε ενάντια

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων εντός μιας νομισματικής ένωσης αποτελεί αντίφαση, και η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ίδια αυτή την ιδέα, έγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο Twitter, με αφορμή δημοσιεύματα περί δήλωσής του στο BBC ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σήμερα (Κυριακή) το βράδυ την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα.

Ειδικότερα,
ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για το αν είναι αναπόφευκτη η επιβολή capital controls και κλεισίματος των τραπεζών τη Δευτέρα, απάντησε ότι «πρόκειται για ένα θέμα πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε το βράδυ», εκφράζοντας στη συνέχεια την αντίθεσή του. Στο μεταξύ, από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται πως ο κ. Βαρουφάκης ποτέ δεν είπε πως η κυβέρνηση προκρίνει επιβολή capital controls.

#Greece to consider capital controls on flow of money &closing of banks on Monday, finance minister tells BBC http://t.co/uHdXlWVnqh

BBC Breaking News (@BBCBreaking) June 28, 2015

Capital controls within a monetary union are a contradiction in terms. The Greek government opposes the very concept.

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) June 28, 2015

.@yanisvaroufakis tells @BBCMarkMardell: Greek Govt will be looking overnight at imposing capital controls &closing banks on Monday. #tw2

Nick Sutton (@suttonnick) June 28, 2015

Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι είναι «τρομακτική» η σκέψη παύσης της, καθώς, εάν γίνει κάτι τέτοιο, η Ευρώπη «θα έχει αποτύχει».

Greek finance min @yanisvaroufakis tells #tw2 ECB considering cutting funds to banks is appalling - if they do Europe will have failed.

— Mark Mardell (@BBCMarkMardell) June 28, 2015

Σημειώνεται ότι ο υπουργός, σε σχετική ανάρτηση στο blog του, γράφει ότι η συνάντηση στο Eurogroup στις 27 Ιουνίου δεν θα καταγραφεί ως μια «στιγμή περηφάνιας στην ευρωπαϊκή ιστορία». «Οι υπουργοί απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί στον ελληνικό λαό μια εβδομάδα κατά την οποία να δώσει απάντηση, με ναι ή όχι, στις προτάσεις των θεσμών- προτάσεις κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

«Η ίδια η ιδέα ότι μια κυβέρνηση θα ρωτήσει τον λαό της πάνω σε μια προβληματική πρόταση η οποία έχει τεθεί από τους θεσμούς αντιμετωπίστηκε με ακατανοησία και συχνά με περιφρόνηση, στα όρια της καταφρόνησης. Με ρώτησαν επίσης “πώς περιμένεις από τους απλούς πολίτες να κατανοήσουν τόσο πολύπλοκα ζητήματα;”. Πραγματικά, η δημοκρατία δεν είχε μια καλή ημέρα στη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup! Ούτε οι θεσμοί...μπορούν να συνυπάρξουν η δημοκρατία και μια νομισματική ένωση; Ή πρέπει το ένα να υποχωρήσει;».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα