Τζόνσον: Δεν είναι ώρα για πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα (9.00 ώρα Ελλάδος) μέσω μιας βιντεοσκοπημένης ομιλίας, ένα «υπό όρους» σχέδιο για να επανέλθει η κοινωνία σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, επιτρέποντας στους Βρετανούς να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη.

Ο Τζόνσον ανέφερε επιπλέον ότι όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας - αλλά να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας.

Παρουσίασε ένα νέο «σύστημα εγρήγορσης πέντε επιπέδων» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο οποίο θα βασίζεται η ταχύτητα με την οποία θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Το σύστημα αυτό θα λαμβάνει υπόψη του τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού και τον αριθμό των νέων περιστατικών, προκειμένου να δείξει την κλίμακα στην οποία βρίσκεται η χώρα, μέσα από πέντε επίπεδα, με το νούμερο πέντε να βρίσκεται στο μέγιστο, κρίσιμο σημείο. Ανάλογα με την ένδειξη του συναγερμού θα προτείνονται αυστηρότερα ή χαλαρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς και εντοπισμός των νέων εστιών μετάδοσης. Την περίοδο του lockdown η χώρα βρίσκεται στο νούμερο 4 του συναγερμού και τώρα είναι σε θέση να μετακινηθεί προς το νούμερο τρία, είπε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο βήμα, το νωρίτερο την 1η Ιουνίου, θα ισχύσει για την επιστροφή ορισμένων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία της Βρετανίας. Σε μήνυμα που απηύθυνε στο έθνος, ο Τζόνσον είπε ότι η παρούσα φάση θα αφορά την επαναλειτουργία καταστημάτων - ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Το επόμενο στάδιο θα αφορά στην επαναλειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και άλλων δημόσιων χώρων -«αν το υποστηρίζουν τα στοιχεία» - όχι όμως πριν την 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Απλά αυτή δεν είναι ώρα για την πλήρη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αντίθετα κάνουμε τα πρώτα προσεκτικά βήματα αλλαγής των μέτρων».

Αποσαφηνίζοντας τους όρους υπό τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο Τζόνσον είπε: «Την περίοδο των επόμενων δυο μηνών, δεν θα αποφασίζουμε μόνο με βάση τις ελπίδες ή την οικονομική αναγκαιότητα. Θα καθοδηγούμαστε από την επιστήμη, τα δεδομένα και την δημόσια υγεία. Και θέλω να τονίζω ξανά ότι όλα αυτά βρίσκονται υπό όρους, όλα εξαρτώνται από μια σειρά από ”εαν”». Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε τον τομέα των κατασκευών ως παράδειγμα βιομηχανιών όπου ενθαρρύνεται αναλυτικά η επαναλειτουργία τους. Οι χώροι εργασίας θα λάβουν οδηγίες για το πώς να είναι ασφαλείς έναντι του κορονοϊού. Δήλωσε επίσης ότι ετοιμάζεται να αναγγείλει τον χρόνο εφαρμογής καραντίνας για τους ανθρώπους που θα έρχονται αεροπορικώς στη χώρα.

Οι πέντε όροι

Ο Τζόνσον είπε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως χώρα αν δεν πληρούνται οι πέντε προϋποθέσεις»

1. Πρέπει να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

2. Πρέπει να δούμε σταθερή πτώση του ρυθμού θανάτων

3. Πρέπει να δούμε σταθερή και σημαντική πτώση του ρυθμού μόλυνσης

4. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παροχή εξοπλισμού προσωπικής προστασίας σε αυτούς που τον έχουν ανάγκη

5. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν θα οδηγήσουν στην επάνοδο του ρυθμού αναπαραγωγής της ασθένειας

Πηγή: BBC, Euronews

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Κορονοϊός - Βρετανία: Σύστημα «πράσινο-κόκκινο» ανακοινώνει το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον "Με τον δικό μας φακό": Η καραντίνα μέσα από τα μάτια των Βρετανών εφήβων Banksy: Νέο έργο σε νοσοκομείο στη Βρετανία - Το αγόρι και η νοσηλεύτρια σούπερ ηρωίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα