Τζανακόπουλος: Η ΝΔ επιχειρεί αποσταθεροποίηση ποντάροντας στην καταστροφή

Πολιτικό μέτωπο με τους εκπροσώπους του εκσυγχρονιστικού μπλοκ (όπως τον Κώστα Σημίτη και τον Γιάννη Στουρνάρα που δεν τον κατονόμασε) άνοιξε η κυβέρνηση, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ψήφισης τμήματος της συμφωνίας πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 – 23 Απριλίου.

«Μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας
και της συνόδου του ΔΝΤ υπάρχει πιθανότητα να ψηφιστούν κάποια από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά που θα αφορούν τα μέτρα για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει συνολική λύση: απομείωση χρέους, πλεονάσματα, μέτρα και αντίμετρα. «Επιδιώκουμε να μην μεταθέσουμε το συνολικό πρόβλημα και θέλουμε ολιστική λύση. Ορόσημο είναι η εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ χωρίς να μπορώ να προβλέψω. Το ΔΝΤ θα πρέπει λίγο να επιταχύνει και να υποχωρήσει λίγο στις παράλογες απαιτήσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο αυτό που κυριάρχησε στην ενημέρωση των συντακτών ήταν η ενόχληση της κυβέρνησης από τις «κοινές» εμφανίσεις Στουρνάρα – Σημίτη (που δίνει συνέντευξη σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό ζητώντας εκλογές όπως και η ΝΔ).

«Είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις καθώς είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για εκεί που έφτασε η οικονομία το 2009. Είναι από τους αρχιτέκτονες της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος για τον Κ. Σημίτη.

Οι αναφορές στον Γ. Στουρνάρα ήταν πολύ περισσότερες, αλλά όχι ονομαστικές. «Επιφανείς τεχνοκράτες αντί να κάνουν αναλύσεις επιλέγουν να δημοσιολογούν και να πολιτικολογούν», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζοντας με νόημα πως «είναι γνωστό ότι υπήρξαν έως πρόσφατα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Οι θεσμικοί παράγοντες, και ειδικά οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες, βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την πολιτικολογία. Να έχουν καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη δεν είναι στην πλευρά της κυβέρνησης και έχουν να κάνουν με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αρκετές φορές απηύθυνε το ρητορικό ερώτημα «ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις αν επιλέγαμε να δεχθούμε μέτρα 3,6 δις ποιυ ζητούσε το ΔΝΤ. Ποιες θα ήταν αν δεχόμαστε 4,5 δις για το 2018 και 2019 που ζητούσε το ΔΝΤ; Είναι η Ελλάδα ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που καθυστερούν την συζήτηση για την απομείωση ,του χρέους;». «Χρειάζεται ένα περισσότερο ψύχραιμο βλέμμα και λιγότερο εντασσόμενο σε πολιτικές εκτιμήσεις», σχολίασε.

«Η εικόνα την οποία σκιαγραφούν διάφοροι παράγοντες είναι χειρότερη από την πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουν δεν είναι να προτρέπουν να κλείσουμε αλλά να πουν ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Υπάρχει προβληματισμός για τις καθυστερήσεις. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Να δεχθεί μέτρα 4,5 δις;», ανέφερε εμφατικά ο Δ. Τζανακόπουλος δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι το Μαξίμου αντιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο κόστος της καθυστέρησης. «Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης», είπε αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι πεπερασμένες και οι αντοχές της κοινωνίας στη λιτότητα». Ο Δ. Τζανακόπουλος προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος να μην βγει το πρόγραμμα θα αυξηθεί εφόσον δεν καταλήξουμε μία συνολική συμφωνία».

Ο Δ. Τζανακόπουλος δεσμεύθηκε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και μάλιστα όχι με ένα άρθρο όπως έκανε η κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου η οποία «δεν είχε εμπιστοσύνη» στους βουλευτές της. «Όταν έρθει η τελική συμφωνία θα κληθούμε να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις και αυτές θα συγκροτούν με όσα είχε ψηφίσει η ΝΔ όσα απαιτούσαν οι δανειστές και με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανένα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής», ανέφερε και πρόσθεσε εμφατικά: «εμείς δεν κρυβόμαστε ότι συμφωνήσουμε θα το φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή. Ότι έχουμε φέρει δεν είναι σε ένα άρθρο όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά που φοβόταν την πλειοψηφία της».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα