Τσακαλώτος: Υποστήκαμε ήττα, αλλά μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, εντός και εκτός Μνημονίου

«Υποστήκαμε ήττα, αλλά για μια κυβέρνηση της Αριστεράς σημασία έχει να μπορεί να αφήσει τα αποτυπώματά της. Κι αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε, εάν είχαμε έλθει σε ρήξη με τους δανειστές από τις 20 Φεβρουαρίου», δήλωσε στο «Κόκκινο» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως, εντός ή εκτός μνημονίου, μπορούν να επιτευχθούν βασικά πράγματα.

«Συγκριτικά πλεονεκτήματα έχουμε, αλλά αυτά δεν βρίσκονται στους χαμηλότερους μισθούς» τόνισε ο πρώην υπουργός
Οικονομικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ευσταθεί το «κλισέ», σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα».

Για το δημοψήφισμα ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν έκανε χειρότερα τα πράγματα. «Χάρη σε αυτό, πολλοί κατάλαβαν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, με τέτοιες ασύμμετρες πιέσεις». Όσον αφορά στο σχέδιο Σόιμπλε, είπε ότι «όταν σκεφτόμασταν τον σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων, δεν είχαμε υπολογίσει σωστά ότι ένα μέρος των αντιπάλων μας είχε το Grexit ως πρωταρχικό στόχο. Ο Σόιμπλε νομίζω ότι πραγματικά πίστευε πως η Ελλάδα δεν είχε χώρο στην ευρωζώνη».

.Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, περιθώρια επιτυχιών στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση υπάρχουν, αρκεί «η διαπραγμάτευση να είναι στοχευμένη σε 4-5 πράγματα». Σημασία μεγάλη έχει «και το τι κάνουμε εκτός Μνημονίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στη Λαϊκή Ενότητα: «Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που πήγαν στη ΛΑΕ, ας σκεφθούν εάν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν είναι αυτή η λύση, διότι δεν είναι καν η απάντηση στο σωστό ερώτημα...δεν απορρίπτω τη συζήτηση και για το νόμισμα, αυτή όμως θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη στρατηγική της Αριστεράς».

Ανέφερε, τέλος, ότι ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών μοιάζει με εκείνον του τερματοφύλακα που προστατεύει μια ποδοσφαιρική εστία. «Κι είναι άχαρος για έναν αριστερό άνθρωπο».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα