Τσακαλώτος: Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής που εκλήθησαν να αποφασίσουν για το κατεπείγον της ψήφισης της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Είχαμε εντολή
να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα» είπε και πρόσθεσε πως αύριο Παρασκευή πρέπει να πάει στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια.

«Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο–γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον» είπε και προειδοποίησε εκ νέου ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup την λύση του δανείου – γέφυρα.

«Τον Μάρτιο του 2016 η Ελλάδα θα παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο»

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα μας θα υποβάλει στους εταίρους το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016.

«Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Υπάρχει αυτή η πρόταση μέσα στη συμφωνία να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη στον γεωργικό, ενεργειακό και άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή και διευκρίνισε, ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως σημαντικό, το σημείο που αφορά στο εάν θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ) του ελληνικού κράτους, σε νοσοκομεία προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Διευκρίνισε ακόμη ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο-γέφυρα, είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.

Για το χρέος είπε ότι το κατά πόσον αυτό το πρώτο πακέτο επιτρέπει τις επενδύσεις, εξαρτάται από το πόσο υφεσιακά θα είναι και τα μέτρα.

«Από το επενδυτικό πρόγραμμα και από την πρώτη αξιολόγηση θα εξαρτηθεί εάν θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Και πώς θα αξιολογήσει ο καθένας από εμάς τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από το σύνολο του πακέτου», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια.

«Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες» είπε.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις.

Επίσης σχολίασε ότι και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά.

«Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως τον Μάρτιο του 2016», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, σχολίασε πως η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα