Τσακαλώτος: Απαιτείται παρέμβαση στο υψηλότατο πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Για να αποφευχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας θα χρειαστεί επέμβαση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, δήλωσε στον Guardian ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αφού πρώτα αναγνώρισε ότι οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να καταλήξουν
σε τελική συμφωνία.

Ο κ. Τσακαλώτος – ο οποίος, σημειωτέον, χαρακτηρίζεται ως επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας- ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές πλησιάζουν όλο και πιο κοντά η μία την άλλη, αλλά μια τελική διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει μεταξύ ανώτερων πολιτικών πρσωπικοτήτων.

«Οι δύο πλευρές δεν θα συγκλίνουν ποτέ απόλυτα, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη βρετανική εφημερίδα. «Υπάρχει τώρα σημαντική πιθανότητα οποιαδήποτε σύγκλιση πρέπει ακόμα να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σε ανώτατο επίπεδο, όπου πολιτικοί θα κληθούν για την τελική διαπραγμάτευση και θα γεφυρώσουν το κενό».

Σχετικά με τις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Λετονία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «η συνάντηση με τον Ολάντ και τη Μέρκελ στη Ρίγα πήγε πολύ καλά». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες μπορούν να φτάσουν μέχρι ενός σημείου. «Το Brussels Group λειτουργεί με κουτάκια, κάνοντας τικ σε θέματα, δεν υπάρχει συναλλαγή εκεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σήμερα Πέμπτη οι συνομιλίες θα επικεντρώνονταν στον ΦΠΑ.

Για την Αθήνα, είπε, οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στο «τι είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και τι πρόκειται να πάρουμε».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Τσακαλώτος, «ο οποίος έδωσε έναν πιο μετρημένο τόνο στις συνομιλίες», απέδωσε ευθύνες στη σκληρή στάση του ΔΝΤ για την έλλειψη προόδου. «Το ΔΝΤ είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα ζητήματα και δεν εμπλέκεται στ'αλήθεια σε πραγματική συζήτηση» σημείωσε.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις [η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη] συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου», δήλωσε. «Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα