Τουσκ: Πρέπει να υπάρξει ισομερής κατανομή 100.000 προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

Τον κίνδυνο χωρισμού της Ε.Ε. σε Ανατολή και Δύση όσον αφορά στο θέμα της υποδοχής μεταναστών επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

«Συγχωρήστε μου την απλούστευση, αλλά είναι σαν να υπάρχει ένας χωρισμός μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής ΕΕ», είπε ο Τουσκ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των Ευρωπαίων πρεσβευτών.

«Κάποια κράτη μέλη σκέφτονται μόνο πώς να εξαλείψουν το κύμα των μεταναστών, κάτι που συμβολίζεται από
τον αμφιλεγόμενο φράχτη στην Ουγγαρία, ενώ άλλα επιθυμούν περισσότερη αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενα (…) αυτό που αποκαλούμε αναγκαστικές ποσοστώσεις» στην υποδοχή των μεταναστών από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εξεύρεση ενός κοινού παρονομαστή αποτελεί μια πρόκληση κλειδί», τόνισε ο Τουσκ, την ώρα που η Γερμανία δεν μάσησε τα λόγια της κατηγορώντας κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ότι αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες μέσω του συστήματος των ποσοστώσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να επιδείξουν αλληλεγγύη» προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης δεχόμενα να υποδεχθούν «τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες».

«Καλώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ορμπάν .Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «μια ισομερής κατανομή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων».

Οι χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν περίπου 32.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, αριθμός που υπολείπεται των 40.000 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια νέα πρόταση της Επιτροπής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τουσκ ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής κοντά στις εμπόλεμες ζώνες και «εκτός Ευρώπης, όπου ήδη υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων», ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι έτοιμοι να δεσμευθούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Ορμπάν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις για τον φράκτη που υψώνεται στα ουγγροσερβικά σύνορα για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του, δήλωσε ότι το θέμα της υποδοχής τους «δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό» πρόβλημα.

«Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Πολωνία. Ολοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Δική μας δουλειά είναι να τους καταγράφουμε και θα τους καταγράφουμε», δήλωσε ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε επίσης ότι η νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Εμείς οι Ούγγροι είμαστε έντρομοι, οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι έντρομοι διότι βλέπουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και μεταξύ αυτών οι πρωθυπουργοί, δεν είναι ικανοί να ελέγξουν την κατάσταση» , πρόσθεσε ο Ορμπάν.

«Ηρθα εδώ για να πληροφορήσω τον πρόεδρο (Μάρτιν Σουλτς) ότι η Ουγγαρία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τηρήσει τους κανονισμούς. Ετοιμάζουμε στο ουγγρικό κοινοβούλιο πακέτο μέτρων, υψώνουμε έναν φράκτη και όλα αυτά μαζί μπορούν να διαμορφώσουν μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη από τις 15 Σεπτεμβρίου», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προειδοποιώντας ότι χωρίς αυστηρό συνοριακό έλεγχο, οι ποσοστώσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες αποτελούν «πρόσκληση» και προσθέτοντας ότι το καθεστώς Σένγκεν απειλείται αυτή τη στιγμή.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα