Τουρκία: Δίωξη κατά Κιλιτσντάρογλου για δήλωση που έκανε το 2014 ενόψει των εκλογών του Μαρτίου

Για μια δήλωση που είχε κάνει το 2014 παραπέμπεται σε δίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βασικός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Τη μήνυμη κατέθεσε  ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, κατά του Κιλιτσντάρογλου για τη χρήση της λέξης «κλέφτης» σε ομιλία του πριν από 9

χρόνια.

Η ποινή που προβλέπεται για την κατηγορία περί «δημόσιας προσβολής δημόσιου λειοτυργού» είναι φυλάκιση από 1 έτος και 2 μήνες έως 2 έτη και 4 μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για το «αδίκημα» αυτό ζητείται η αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μετά τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και ο Κιλιτσντάρογλου, που ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις τελευταίες εκλογές, δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής και θα χάσει τη βουλευτική του ασυλία.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή μόλις 24 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Ο Ερντογάν εξολοθρεύει τους αντιπάλους του

Ο πρόεδρος του CHP διεκδίκησε την προεδρία στην Τουρκία στις πρόσφατες εκλογές και έχασε από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υποκύπτω στην αδικία» ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του λαικού κόμματος.

«Δεν με ξέρουν. Νομίζουν ότι με τη δίωξη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα φοβηθεί και θα σιωπήσει. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορώ να δώσω λογαριασμό» δήλωσε ο πρόεδρος του CHP σε μία πρώτη αντίδρασή του, τονίζοντας πως δεν είναι άνθρωπος που υποκύπτει στην αδικία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε την κλήση για την παραπομπή του στις 11 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ιστορία της Τουρκίας που ένας πρόεδρος του CHP καλείται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.

Αφορμή για τη δίωξη είναι μία ομιλία που έκανε πριν από εννέα χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 2014, στην περιφερειακή συνάντηση του CHP Κωνσταντινούπολης.

Στην ομιλία του αυτή ο Κιλιτσντάρογλου είχε κάνει την εξής επίμαχη δήλωση: «Στις 17 και 25 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η μεγαλύτερη διαφθορά στην Ιστορία της χώρας μας. Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος. Τελικά, συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας. Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσφεύγει στο δικαστήριο. Ζητά, να επιβληθεί απαγόρευση δημοσίευσης (των στοιχείων) από την επιτροπή.

Από πότε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έγινε προστάτης των κλεφτών, κύριε Τζεμίλ Τσιστέκ, μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Είναι αυτό το καθήκον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας; Το καθήκον σας είναι να προστατεύσετε την υπόληψη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ποιον υποστηρίζετε επιβάλλοντας απαγόρευση δημοσίευσης»;
Ο Μπαϊρακτάρ, υπέβαλε μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου για τη χρήση της λέξης «κλέφτης» στην ομιλία του και στις 31 Οκτωβρίου 2016 συντάχθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του. Με την άρση της ασυλίας του ξεκίνησε η δίωξη.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΙστορική απεργία στις Αμερικανικές Αυτοκινητοβιομηχανίες - Πάνω από 12.000 εργαζόμενοιΒόλος:Χωρίς πόσιμο νερό για 11η ημέρα - Κίνδυνος πλημμύρας από την λίμνη ΚάρλαΛιβύη: Πάνω από 11.000 οι νεκροί από τον Daniel - Μετά τις πλημμύρες, οι επιδημίες
Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2014, δηλωση, τουρκια, chp, εκλογες, ζητείται, σημαίνει, απεργια, δημοτικες εκλογες 2010, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, εκλογες 2010 δημοτικες, ζητείται, κωνσταντινουπολη, αδικια, ανθρωπος, αφαιρεση, γεγονος, δικη, εγινε, υπαρχει, ερντογαν, ετη, ετος, εφημεριδα, ζητα, ομιλια, κεμαλ, κυβερνηση, κυριε, μηνες, μπορειτε, μηνυση, νερο, προστατης, φορα, chp, εννεα, κληση, νεκροι, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Δίωξη, Κιλιτσντάρογλου, 2014, Μαρτίου,tourkia, dioxi, kilitsntaroglou, 2014, martiou