Τουρκία: Αθώοι 16 κατηγορούμενοι για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν στο πάρκο Γκεζί

Ένα τουρκικό δικαστήριο αθώωσε (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου) τους κατηγορούμενους για τις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Αυτή είναι η δραματική κατάληξη μίας πολύκροτης δίκης, με κατηγορητήριο που επικρίθηκε σφοδρότατα από ομάδες υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες το χαρακτήρισαν ως μέρος σχεδίου καταστολής της Τουρκικής κυβέρνησης.

Στους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν, περιλαμβάνεται ο επιχειρηματίας και φιλάθρωπος Οσμάν Καβάλα,

ο οποίος μαζί με δύο άλλους, αντιμετώπισε μια ποινή ισόβιας κάθειρξης για φερόμενη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά από τους 16 κατηγορούμενους της υπόθεσης διαμένουν στο εξωτερικό και δικάζονται ερήμην.

Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον αυτών των επτά έχουν αρθεί και αναμένεται να απαλλαγούν επισήμως, αν επιστρέψουν στην Τουρκία.
Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Καβάλα, ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος από το Νοέμβριο του 2017. Υποστήριξε σταθερά, ότι συμμετείχε σε μια ειρηνική διαδήλωση για να σώσει τον πράσινο χώρο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης από κατασκευαστές-εργολάβους.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι ο Καβάλα κρατήθηκε αυθαίρετα.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν μέρος της «αμείλικτης κυβερνητικής καταστολής με στόχο τους διαφωνούντες».
Μετά την ετυμηγορία, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Μιλένα Μπουγιούμ, εξέφρασε την «τεράστια ανακούφισή της” στο Twitter. «Αυτό που ήταν σαφές σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν και το συμπέρασμα του δικαστηρίου», έγραφε.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έγραψε στο Twitter ότι η «απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στη δίκη του Πάρκου Γκεζί είναι μια πραγματική πηγή χαράς και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο τουρκικό δικαστικό σύστημα».

Νέο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Οσμάν Καβαλάν

Λίγες ώρες μετά την αθώωση και την δικαστική εντολή αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά για τον φερόμενο ρόλο του στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, στο πλαίσιο έρευνας, για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σε ανακοίνωση του το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης διευκρίνισε ότι, διέταξε τη σύλληψη του Καβαλά, σε σχέση με έρευνα σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Το νέο ένταλμα σύλληψης, που είναι πιθανό να προκαλέσει νέο κύμα οργής στην χώρα, έρχεται μετά την αθώωση του επιχειρηματία και οχτώ άλλων κατηγορουμένων νωρίτερα σήμερα, στη δίκη τους για την εμπλοκή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Ο Καβαλά κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις εναντίον του.

Το δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατούνταν για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση της έκδοσης νέου εντάλματος σύλληψης προκάλεσε σοκ στους υποστηρικτές του Καβαλά που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα εστιατόριο κοντά στη φυλακή.

Ένα πέπλο σιωπής έπεσε ξαφνικά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και ο καθένας είχε τα μάτια του στραμμένα στις τηλεοράσεις ή στο τηλέφωνο του, όπως τόνισε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν ήταν γνωστό στην αρχή αν ο Καβαλά θα αποφυλακιστεί, προτού συλληφθεί αμέσως, ή αν θα τεθεί υπό κράτηση, χωρίς να εγκαταλείψει τη φυλακή.

Ενώ η αθώωση του επιχειρηματία και ακτιβιστή χαιρετίστηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από αρκετές ξένες χώρες, η έκδοση ενός νέου εντάλματος σύλληψης ενδέχεται να προκαλέσει χιονοστιβάδα επικρίσεων.

Η δίκη με την οποία αθωώθηκε ο Τούρκος φιλάνθρωπος, θεωρήθηκε ως έμβλημα της καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών, από τον πρόεδρο Ερντογάν. Επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης αμφισβητούν την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων, ιδιαίτερα μετά την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.


Για ποιό λόγο ξέσπασαν οι διαδηλώσεις το 2013

Οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί ξέσπασαν, πριν από περίπου επτά χρόνια, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να μετατραπεί ένα μικρό πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε εμπορικό κέντρο.
Οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες μέσα και γύρω από το πάρκο, οι οποίες διαλύθηκαν από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές και εκτεταμένα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν κατά των διαδηλωτών δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε ακόμα μεγαλύτερες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην Τουρκία.

Η αντιπαράθεση ήρθε σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον τότε Πρωθυπουργό και τώρα Πρόεδροστη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, ο οποίος υπηρετούσε την τρίτη θητεία του, είχε επικριθεί - ακόμη και από τους συμμάχους του - για την προσπάθειά του να επιβάλει αλλαγές χωρίς να αναζητήσει πρώτα συναινέσεις με δημόσιο διάλογο.
Το σχέδιο για το Πάρκο Γκεζί αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα για πολλούς Τούρκους, οι οποίοι κατηγορούν έκτοτε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της, όποτε και όπου θέλει.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Αγκυρα: Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο το μπλοκάρισμα της Wikipedia Επανεκκίνηση σε δρομολόγια τρένων μετά από παρέμβαση του Κ. Καραμανλή
Keywords
Τυχαία Θέματα