Το Τατόι μέσα από εικόνες: Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή

Μια τεράστια οικολογική καταστροφή στα 42.000 στρέμματα - τα ιστορικά όρια του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου - είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη και της πρόσφατης αναζωπύρωσής της.

Τι κι αν το κτήριο των ανακτόρων διασώθηκε; Η καταστροφή ενός μοναδικού πνεύμονα, του πιο πυκνού δάσους της Αττικής με υπεραιωνόβια δέντρα (πολλά από τα οποία έχουν φυτευθεί το δεύτερο μισό του 19ου αιών) είναι ανυπολόγιστης σημασίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει

κάποια ανακοίνωση για τα 40 κτήρια που έχουν κηρυχθεί νεότερα μνημεία του ιστορικού πυρήνα του κτήματος και τα κοντέινερ που φιλοξενούν τα περίπου 100.000 κινητά αντικείμενα. Δεν έχει γίνει επίσης γνωστό τι είδους ζημίες υπέστησαν οι τάφοι και η εκκλησία στο βασιλικό κοιμητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ωστόσο, δυο κοντέινερ υπέστησαν ζημιές που δεν φιλοξενούσαν αντικείμενα ιστορικής αξίας, ενώ οι απώλειες που μετρούν τα ιστορικά κτήρια είναι πολύ μικρότερες από την ασύλληπτη δασική καταστροφή του κτήματος.

Μεταξύ των καταστροφών σε οικιστικό ιστό είναι η καταστροφή του κτηρίου του ανακτορικού προσωπικού που έχασε όλη την ξύλινη στέγη του που είχε εγκαταστήσει το ΥΠΠΟ πριν μια 5ετία. Είναι το τρίτο σε μέγεθος κτίριο του κτήματος. Δεν είναι γνωστή η τύχη του τηλεγραφείου, της ιστορικής οικίας Στουρμ και του νοσοκομείου της βασίλισσας Όλγας που βρίσκονται πίσω από το κτίριο του προσωπικού και τα περικύκλωνε βαθιά βλάστηση με μοναδικές συστάδες από κυπαρίσσια, όπως και η τύχη της κυκλικής συστάδας των κυπαρισσιών δίπλα στο γήπεδο του τένις.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Ταοΐου, γίνονται σημαντικές διαβουλεύσεις για να καταρτιστεί ένα ευρύ πλέγμα δράσεων που στον πυρήνα τους θα έχουν την αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα αρχικά (6.000 στρέμματα) και στην συνέχεια παρεμβάσεις στα ιστορικά όρια του κτήματος (42.000 στρέμματα). Άμεση προτεραιότητα είναι η πλήρης φύτευση και αποκατάσταση του λόφου του Παλαιοκάστρου (οχηρό των Σπαρτιατών κατά την προτελευταία φάση του Πελοποννησιακού πολέμου) όπου βρίσκεται το βασιλικό κοιμητήριο και ο Ναός της Αναστάσεως και στην συνέχεια η πλήρης αποκατάσταση της ιστορικής διαδρομής προς την λίμνη Κιθάρα.

Ακολουθεί φωτογραφικό οδοιπορικό:

Με πληροφορίες από: Φίλοι Κτήματος Τατοΐου

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΕμπρηστές και «εμπρηστές»Τατόϊ: Η φωτιά έκαψε τους βασιλικούς τάφους αλλά δεν έχει περάσει στον οικιστικό ιστόΣε σοβαρό κίνδυνο ξανά ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος στο ΤατόιΜαρτυρία στην HuffPost: Η νύχτα - θρίλερ που σώθηκαν τα 100.000 πολύτιμα αντικείμενα στο Τατόι
Keywords
Τυχαία Θέματα