Το παρασκήνιο της συμφωνίας: Πώς ο Τσίπρας «παρέκαμψε» τη Μέρκελ

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Δευτέρας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα Τρίτη.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία που
είχε με τον πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στα περί «συμφωνίας-γέφυρας», τα οποία έβρισκαν αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε τονίσει ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, λίγες ώρες μετά από δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι χρειάζεται «πληρότητα, αντί ταχύτητας» όσον αφορά την σύναψη της συμφωνίας - επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το Βερολίνο δεν βιάζεται για να υπάρξει συμφωνία και ότι ουσιαστικά εργάζεται για να υπάρξει δάνειο – γέφυρα, κάτι που πρακτικά θα σήμαινε ομηρία της χώρας, αλλά και αδυναμία να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους τον Οκτώβριο, όπως περιγράφεται στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εν λόγω πηγές θεωρούν καθοριστική την παρέμβαση, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά τη βούληση όλων των πλευρών και το πρωί της Τρίτης έλαβαν τέλος οι διαπραγματεύσεις.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα