Το πακέτο οδηγιών της Κομισιόν για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό

Το πακέτο οδηγιών και συστάσεωνπρος τις χώρες- μέλη της ΕΕ για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα ταξίδια και την επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου, παράλληλα με μέτρα προστασίας, παρουσίασε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οδηγίες της Κομισιόν σκοπεύουν να παρέχουν στους πολίτες την ευκαιρία για «αναγκαία ξεκούραση, χαλάρωση και καθαρό αέρα...το πακέτο επίσης σκοπεύει να οδηγήσει τον τουριστικό κλάδο της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία υποστηρίζοντας επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας πως η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ο Νο1 προορισμός

για τους επισκέπτες».

Όπως τονίζεται, καθώς μειώνεται η κυκλοφορία του ιού, οι μαζικοί περιορισμοί στις ελεύθερες μετακινήσεις θα έπρεπε να αντικαθίστανται από πιο στοχευμένα μέτρα. Εάν μια γενική άρση περιορισμών δεν αιτιολογείται, η Κομισιόν προτείνει μια συντονισμένη προσέγγιση που αρχίζει με την άρση περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. «Η προσέγγιση αυτή πρέπει να είναι ευέλικτη, περιλαμβάνοντας την πιθανότητα επιστροφής κάποιοων μέτρων εάν χρειαστεί από την επιδημιολογική κατάσταση» υπογραμμίζεται.

Οι χώρες μέλη θα έπρεπε να δράσουν με βάση τα εξής κριτήρια:

-Επιδημιολογικά, που θα εστιάζουν κυρίως σε περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται,με βάση τα στοιχεία και την καθοδήγηση του ECDC.

-Τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως σε συνοριακά περάσματα.

-Οικονομικές και κοινωνικές μέριμνες, με έμφαση σε αρχική φάση στις διασυνοριακές μετακινήσεις σε περιοχές- κλειδία δραστηριότητας και για προσωπικούς λόγους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχή των μη διακρίσεων: «Όταν μια χώρα- μέλος αποφασίζει να επιτρέπει ταξίδια στην επικράτειά της ή σε συγκεκριμένες περιοχές εντός αυτής, θα έπρεπε να το κάνει άνευ διακρίσεων- επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, οποιοιδήποτε περιορισμοί θα πρέπει να αποσύρονται χωρίς διάκριση, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας μέλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και θα έπρεπε να εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές της Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση».

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο των οδηγιών τίθενται γενικές αρχές για την επανεκκίνηση των μεταφορών οδικώς, από αέρως, σιδηροδρομικώς και από τη θάλασσα, που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των επαφών μεταξύ επιβατών και εργαζομένων και τη μείωση της πυκνότητας. Επίσης, γίνονται συστάσεις για τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, και τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Για τον τουρισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ένα κοινό πλαίσιο με κριτήρια για την ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων για ξενοδοχεία και άλλα είδη διαμονής. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία, επαρκείς δυνατότητες συστημάτων υγείας για ντόπιους και τουρίστες, συστήματα για την παρακολούθησης της κατάστασης, διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών.

Για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης, αναφέρεται πως οι χώρες- μέλη συμφώνησαν σε κατευθυντήριες για να διασφαλιστεί η διασυνοριακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης, έτσι ώστε οι πολίτες να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση όταν ταξιδεύουν ανά την ΕΕ. Όπως τονίζεται, τέτοιου είδους εφαρμογές πρέπει να χρησιμοποιούνται εθελοντικά, να είναι «διαφανείς», προσωρινές, ασφαλείς, με ανώνυμα δεδομένα, πρέπει να βασίζονται σε τεχνολογία Bluetooth και να μπορούν να λειτουργούν διασυνοριακά, καθώς και ανά λειτουργικά συστήματα. Η διαλειτουργικότητα είναι κρίσιμη: Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις πιθανής μόλυνσης με ασφαλή τρόπο, όπου και αν είναι στην ΕΕ, και όποια εφαρμογή και αν χρησιμοποιούν».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Οι «ζημιές» που αφήνει στον οργανισμό ο κορονοϊός μετά την ανάρρωση Ημερολόγιον Πανδημίας: Η Αχίλλειος πτέρνα του κορονοϊού που μπορεί να σώσει την οικονομία Αυστραλία: Περιπέτεια για υπουργό που έκανε το «λάθος» να βήξει στο κοινοβούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα