Το ναυάγιο του Μουσάσι: Ο συνιδρυτής της Microsoft ανακάλυψε το πιο σημαντικό ναυάγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Βρέθηκε το ναυάγιο του «Μουσάσι», του μεγαλύτερου θωρηκτού όλων των εποχών από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και συνιδρυτή της Microsoft Πολ Αλεν. Πρόκειται για το ιστορικής σημασίας ναυάγιο του ιαπωνικού θωρηκτού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «Μουσάσι», που βυθίστηκε πριν από 70 περίπου χρόνια, από πυρά αμερικανικών αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του Κόλπου του Λέιτε.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από την ομάδα του Πολ Αλεν σε βάθος ενός χιλιομέτρου στη θάλασσα Σιμπούγιαν ανοιχτά των Φιλιππίνων, έπειτα
από οκτώ χρόνια ερευνών με ρομποτικό υποβρύχιο. Είχε προηγηθεί λεπτομερής σάρωση του βυθού με ειδικά όργανα.

Εικόνες που ελήφθησαν από κάμερα υψηλής ευκρίνειας που είχε τοποθετηθεί σε έναν υποβρύχιο ανιχνευτή επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το «Μουσάσι», όπως υποστήριξε ο Αλεν.

Ιάπωνες ειδικοί ανακοίνωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μελετήσουν τις εικόνες και να προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του πλοίου.

Musashi a few new discoveries today, including more Japanese writing, any translation help appreciated pic.twitter.com/RlnQriN2p6

Paul Allen (@PaulGAllen) March 7, 2015

Ο Πολ Αλεν ανακοίνωσε την ανακάλυψη μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ανεβάζοντας φωτογραφίες από το ναυάγιο.

Το ναυάγιο του Μουσάσι

Το θωρηκτό «Μουσάσι» βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1944 από πυρά αμερικανικών αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του Κόλπου του Λέιτε, που θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανόν και σε ολόκληρη την Ιστορία.

Συνολικά, 1.023 από τα 2.399 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα ναυάγια στον κόσμο, καθώς το «Μουσάσι» ήταν το καμάρι του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στόλου και ναυαρχίδα του από το 1942 έως το 1944.

Στις 18 Οκτωβρίου 1944, το Μουσάσι εντάχθηκε στον κύριο Ιαπωνικό στόλο στο Μπρούνεϊ, για τις προετοιμασίες της Επιχείρησης Σο-1, την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση μετά τις αποβάσεις των Αμερικανών στο Λέιτε. Σύμφωνα με το Ιαπωνικό σχέδιο, οι δυνάμεις αεροπλανοφόρων του Οζάουα θα λειτουργούσαν ως δόλωμα για τα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα βορείως του Λέιτε, έτσι ώστε η Κεντρική Δύναμη να μπορέσει να εισέλθει στον Κόλπο και να καταστρέψει τις Αμερικανικές δυνάμεις που αποβιβάζονταν στο νησί. Πέντε θωρηκτά, συμπεριλαμβανομένου του Μουσάσι, και δέκα βαρέα καταδρομικά αναχώρησαν από το Μπρούνεϊ με προορισμό τις Φιλιππίνες στις 20 Οκτωβρίου.

Όμως δύο Αμερικανικά υποβρύχια τορπίλισαν και βύθισαν δύο από τα βαρέα καταδρομικά του Κουρίτα, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του, Ατάγκο, υποχρεώνοντας τον Κουρίτα να μεταφερθεί στο Γιαμάτο. Στις 24 Οκτωβρίου 1944, η κεντρική δύναμη του Κουρίτα δέχθηκε σφοδρή επίθεση ενώ διέπλεε την Θάλασσα Σιμπούγιαν. Το Μουσάσι βυθίστηκε στις 19:36, έχοντας δεχτεί συντριπτικά πλήγματα από δεκαεπτά βόμβες και δεκαεννέα τορπίλες. Σε αυτή την επίθεση χάθηκαν δεκαοκτώ Αμερικανικά αεροσκάφη.
Keywords
Τυχαία Θέματα