Το ΝΑΤΟ σημαίνει τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεών του στο Αφγανιστάν

Την επίσημη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ανακοινώνει σήμερα η δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα (ISAF) με ειδική τελετή – για την οποία ωστόσο δεν έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες, λόγω φόβου για επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, η τελετή λήξης είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς έπεται νέα
διεθνής αποστολή, υπό την ονομασία Resolute Support, στο πλαίσιο της οποίας η ISAF θα αντικατασταθεί από μια μικρότερη δύναμη, που θα επικεντρωθεί στην αντιτρομοκρατία και στην εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτικών και αστυνομικών.

Η ISAF είχε δημιουργηθεί μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 9/11. Σε πρώτο πλαίσιο επικεντρωνόταν στην ασφάλιση της Καμπούλ και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα συμμαχικό εγχείρημα από περίπου 50 κράτη, με σκοπό την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν ανταρτών. Η δύναμη είχε φτάσει κάποια στιγμή να έχει προσωπικό 130.000 ατόμων, ωστόσο σταδιακά συρρικνώθηκε, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης και ασφάλειας στη χώρα τους.

«Υπάρχει ανάγκη για συνεχιζόμενη στήριξη, και αυτή θα δοθεί με τη Resolute Support» δήλωσε ο υποστράτηγος του γερμανικού στρατού, Κάρστεν Γιάκομπσον, αναπληρωτής διοικητής. «Αλλά δεν είμαστε εδώ σε πυροσβεστικό ρόλο, για να επεμβαίνουμε και να αναλαμβάνουμε τη μάχη, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια».

Περίπου 13.500 στρατιωτικοί- οι περισσότεροι εκ των οποίων Αμερικανοί- θα μείνουν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο δύο συμφωνιών ασφαλείας μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εκπαίδευση και τον συμβουλευτικό ρόλο, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν περιορισμένο μάχιμο ρόλο, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα της νέας δύναμης.

Όπως αναφέρει η WSJ, αφγανικές δυνάμεις έχουν αναλάβει εδώ και καιρό τον κύριο όγκο των επιχειρήσεων. Μέσα στο 2014, Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιώτες ανέλαβαν το 90% των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και εμπόδισαν τους Ταλιμπάν από το να θέσουν νέες περιοχές υπό τον έλεγχό τους. Ωστόσο, υπέστησαν βαριές απώλειες, και ακόμη έχουν ελλείψεις σε τομείς όπως η συλλογή πληροφοριών και η αεροπορική υποστήριξη.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η τελετή ολοκληρώνει τη διαδικασία ανάληψης ευθύνης από τις αφγανικές δυνάμεις, δυναμικού 350.000 ανδρών. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του δικτύου στην Καμπούλ, Τζένιφερ Γκλας, οι Αφγανοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι, κάνοντας λόγο για κενό ασφαλείας και πολιτική αστάθεια που αποτελούν απειλές, καθώς μαίνονται σκληρές μάχες ανά τη χώρα.

Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο Τόμας Ρούτιχ, στέλεχος του «Afghan Analyst Network» (εδρεύει σε Καμπούλ και Βερολίνο» η ISAF δεν επέλυσε το βασικό πρόβλημα στο Αφγανιστάν. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα, οι Ταλιμπάν δεν εξουδετερώθηκαν, το αντάρτικο έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και από το 2010 το επίπεδο βίας στο Αφγανιστάν είναι μεγαλύτερο από ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Πάνω από 3.400 στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής, ενώ μόνο το 2014 σκοτώθηκαν περίπου 6.000 Αφγανοί και στρατιωτικοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα