Το μουσείο του Λιβάνου επιστρέφει αντικείμενα από την αρχαία πόλη της Συρίας Παλμύρα

Πέντε ρωμαϊκά αντικείμενα από την αρχαία πόλη Παλμύρα, περιοχή που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της δεκαετούς σύγκρουσης στη Συρία, επιστράφηκαν στη Δαμασκό την Πέμπτη από ιδιωτικό λιβανέζικο μουσείο, όπου εκτίθεντο από το 2018.

Τα ασβεστολιθικά αγάλματα και οι λαξευμένες επιτύμβιες πέτρες που χρονολογούνται από τον Ρωμαϊκό δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ. επιστράφηκαν με πρωτοβουλία ενός ιδιώτη Λιβανέζου συλλέκτη, είπε ο Σύρος αρχαιολόγος Μοχάμεντ Ναζίρ Αουάντ σε τελετή παράδοσης που διοργάνωσε το Εθνικό Μουσείο του Λιβάνου στη Βηρυτό.

Ο συλλέκτης, Τζαγουάντ Αντά,

τα απέκτησε από ευρωπαϊκούς οίκους δημοπρασιών πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, είπε, περιγράφοντας τις ενέργειές του ως «μια γενναιόδωρη πρωτοβουλία».

Τα έργα, που είχαν εκτεθεί στο Μουσείο Ναμπού στο βόρειο Λίβανο, επέστρεφαν «στην αρχική τους πατρίδα», πρόσθεσε ο Σύρος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, η τοποθεσία της Παλμύρας, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, έπεσε υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, που ανατίναξε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του, συμπεριλαμβανομένης της Αψίδας του Θριάμβου.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον Λίβανο, Αλί Αμπντούλ Καρίμ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να διευθετηθεί η επιστροφή και άλλων αντικειμένων από το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα