Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποδίδει την επίσκεψη ταξιδεύοντας στην Άγκυρα

Στις 15:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο, ενώ αμέσως μετά ο  πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Όταν
με κάποιον διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε»

Η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στο διάλογο με βασικό στόχο να υπάρξει συνέχεια στην προσέγγιση που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα και που έχει αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Παράλληλα όμως δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις τουρκικές θέσεις.

«Όταν με κάποιον διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξης του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ενώ το στίγμα των ελληνικών θέσεων έδωσε και μέσω συνέντευξης στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ:

«Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες».

Περίπου έξι μήνες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τη Διακήρυξη των Αθηνών, η ελληνική πλευρά καταγράφει τη μείωση της έντασης, την συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό η οποία αποδίδει καρπούς ενώ θετικά αποτελέσματα έχει και η έκδοση ειδικής βίζας για Τούρκους πολίτες που τους δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθούν 10 ελληνικά νησιά. Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί ενώ στο τραπέζι θα μπει και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. «Μιλάμε για μία διαδικασία προσέγγισης σε τρία επίπεδα: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΕΤτΚ.

«Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Μονής της Χώρας»

Όμως αναφορά θα γίνει και σε θέματα που χαρακτηρίζονται ως «αγκάθια», μεταξύ των οποίων είναι και η απόφαση των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα το θέσει στον Τούρκο πρόεδρο.

«Η πρωτοβουλία αυτή, πράγματι, προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς και, φυσικά, μάς πληγώνει όλους. Προσβάλλει, επίσης, την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Κυρίως, όμως, προσβάλλει ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της», τόνισε στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΕΤτΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να τοποθετηθεί και σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα «ομοεθνών» του στη Θράκη. Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου απαντά ξεκάθαρα η Συνθήκη της Λωζάννης όπου γίνεται αναφορά για θρησκευτική μειονότητα και μόνο. Άρα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για την ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επίσης πιθανό θα θίξει το θέμα των θαλάσσιων πάρκων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στη Μιλλιέτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μία αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, για την Ελλάδα η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει με την Τουρκία είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτή η συζήτηση θεωρείται δύσκολο να ανοίξει στη σημερινή συνάντηση.

Η Αθήνα θέλει να προωθήσει θέματα που χαρακτηρίζονται «χαμηλής πολιτικής» προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Μεταξύ αυτών είναι η ευρύτερη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, η αμοιβαία συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, οι διευκολύνσεις στον τουρισμό, η ανάληψη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ελληνοτουρκικά και Χάγη: Ποια είναι η διαδικασία και πόσο σίγουροι είμαστε για μια αίσια έκβαση;Σκληρή απάντηση της Αθήνας στα Σκόπια: «Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών»Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Πόσο μπορεί να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη – Ερντογάν,mitsotaki – erntogan