Το BMW i3 περνά στην ιστορία

.

Το μοντέλο που δημιούργησε, ουσιαστικά, μια νέα εποχή, το αμιγώς ηλεκτρικό
BMW i3, περνά στην ιστορία.

Από καιρό είχαμε γράψει την απόφαση της γερμανικής μάρκας να σταματήσει την παραγωγή του συμπαγούς SUV μοντέλου της, καθώς η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης κινείται θεαματικά, με νέες πλατφόρμες και συστήματα.

Τώρα, ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος στην παραγωγή του BMW

i3 στο εργοστάσιο της Λειψίας, από το οποίο κατασκευάστηκαν 250.000 μονάδες, οι οποίες πουλήθηκαν σε πάνω από 74 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η παραγωγή του μοντέλου ξεκίνησε το 2013 και σταδιακά εκτός από την αμιγώς
ηλεκτρική έκδοση, κυκλοφόρησε μια ακόμα με ένα μικρό κινητήρα βενζίνης, η
έκδοση Extended Range, που του χάριζε περισσότερη αυτονομία, μέχρι να φορτιστεί και πάλι.

Το BMW i3 ήταν το μοντέλο που άνοιξε, ουσιαστικά, τον δρόμο προς την
ηλεκτροκίνηση, σε μαζικό επίπεδο. Θυμάμαι ότι ακόμα και στην Ελλάδα, τότε, το
κοιτούσε ο κόσμος με απορία, διότι περνούσε αθόρυβα από δίπλα τους, ενώ και η «κοψιά» του ήταν και παραμένει ιδιαίτερη, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να θεωρηθεί cult.

Για να φανταστούμε τι οδήγησε την BMW στην απόφαση να σταματήσει την
παραγωγή του, αρκεί να σκεφτούμε ότι το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (e- drive), που χρησιμοποιήθηκε στο i3, τώρα, στα νέα μοντέλα έχει φθάσει στην 5η του γενιά!

Αλλά, και το εργοστάσιο της Λειψίας δεν θα μείνει από δουλειά, διότι εκεί
παράγονται μονάδων μπαταριών υψηλής τάσης, ενώ από το 2023 θα κατασκευάζεται εκεί και η επόμενη γενιά του MINI Countryman. Παράλληλα, το εργοστάσιο διαθέτει και μία φάρμα αποθήκευσης ενέργειας. Αποτελείται από 700 διασυνδεδεμένες μπαταρίες υψηλής τάσης του BMW i3 στις οποίες μπορεί να αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις τέσσερις ανεμογεννήτριες του εργοστασίου.

Το BMW i3, ξεχώρισε από την ανεξάρτητη αρχιτεκτονική του, που αποτελείται από ένα drive module υπό τη μορφή ενός αλουμινένιου πλαισίου που φέρει το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης (e-drive), την ανάρτηση και την μπαταρία υψηλής τάσης, καθώς και έναν κλωβό επιβατών κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) που ονομάζεται life module. Αυτή η σχεδίαση, που αναπτύχθηκε εξ αρχής για ηλεκτροκίνηση, κατέστησε εφικτό ένα εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό και ένα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικά προηγμένο design για το cockpit και την κεντρική κονσόλα. Το ίδιο ισχύει και για την εξωτερική σχεδίαση που παραμένει επαναστατική την ένατη χρονιά παραγωγής του μοντέλου, και που εστιάζει περισσότερο στην τεχνολογική πρωτοπορία και λιγότερο στη μόδα ή το πρεστίζ. 

Το BMW i3 μπορεί στην έκδοση i3s να αποδίδει 135 kW/184 hp, με σχετικά καλή
μέση κατανάλωση, ωστόσο η αυτονομία σταδιακά άρχισε να αυξάνει, διότι αρχικά ήταν μόνο για μετακινήσεις σε αστικό κύκλο.  Τώρα, η νέα μπαταρία υψηλής τάσης του BMW i3, έχει διπλασιάσει την αποθηκευτική της ικανότητα, διατηρώντας τον ίδιο χώρο εγκατάστασης, και με ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 42,2 kWh, προσφέρει αυτονομία έως 307 χλμ.

Πέραν της αμιγούς ηλεκτροκίνησης, ήταν το πρώτο μοντέλο του BMW Group με
πιστοποίηση ISO για τη βελτιστοποιημένη περιβαλλοντική του απόδοση σε όλο τον κύκλο ζωής του. Μερικώς ανακυκλωμένες πρώτες ύλες από θερμοπλαστικά χρησιμοποιούνται για τα εξωτερικά μέρη του. Το πλαστικό που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό είναι κατασκευασμένο από 25% ανακυκλωμένο υλικό, τα υφάσματα στις επιφάνειες των καθισμάτων κατασκευάζονται αποκλειστικά από ανακυκλωμένες ίνες και οι εσωτερικές επενδύσεις των θυρών του BMW i3 κατασκευάζονται από ίνες κενάφ. Ξύλο ευκαλύπτου από  πιστοποιημένες φυτείες στην Ευρώπη αποτελεί την πρώτη ύλη για τμήματα του ταμπλό.

Πριν φύγετε...Εντυπωσιακό το πόσοι οδηγούν χωρίς δίπλωμαΠροσοχή στη μούτζα: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης
Keywords
Τυχαία Θέματα