Την πλήρη απαγόρευση ημιαυτόματων και αχρηστευμένων πυροβόλων όπλων στην ΕΕ ζητεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ενισχύσει τους νομικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες σε σειρά επιθέσεων στην Ευρώπη, αναφέρει το Politico.

Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την πώληση αποσυρθέντων όπλων που στην συνέχεια θέτονται σε λειτουργία από τους αγοραστές. Οι αρχές αναφέρουν ότι τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι αλλά και στην απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην υπερταχεία Thalys τον Αύγουστο. Σύμφωνα με
εκτιμήσεις, όπλα που αγοράστηκαν αχρηστευμένα και τέθηκαν ξανά σε λειτουργία, χρησιμοποιήθηκαν και στις επιθέσεις στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo τον Ιανουάριο.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφορετικούς κανονισμούς σχετικά με την πώληση παλαιών όπλων. Επί παραδείγματι, Καλάσνικοφ από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης που έχουν απενεργοποιηθεί, πωλούνται με μεγάλη ευκολία σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών αξιών συντονίστηκαν εκτός συνόρων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να αντισταθούμε σε αυτές τις απειλές», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή σε τρεις μήνες, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα ίδια πρότυπα ασφαλείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε είδους πώληση ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων σε Ευρωπαίους πολίτες και η διαδικτυακή πώληση παλιών όπλων.

Όπως είχαν αναφέρει σλοβακικά μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στα γραφεία του Charlie Hebdo είχαν αγοράσει Καλάσνικοφ-αντίκες με νόμιμο τρόπο στην Σλοβακία. Τα όπλα αυτά πωλούνταν για να χρησιμοποιηθούν σε ταινίες εποχής, όμως οι τρομοκράτες βρήκαν κάποιον ειδικό στο Βέλγιο που κατάφερε να τα θέσει ξανά σε λειτουργία.

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Στόχος είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχθεί η συνθήκη Σένγκεν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα