Την Δευτέρα στους θεσμούς η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Στην τελική ευθεία έχει μπει η κατάρτιση της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στους εταίρους με στόχο ώστε να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα το Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η λίστα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες των θεσμών, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η τελική λίστα να παραδοθεί στους δανειστές την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να ακολουθήσει -ίσως και την Τρίτη- η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ακόμα το περιεχόμενο
της λίστας. Οι πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αντικρουόμενες. Με εξαίρεση τη βεβαιότητα που εκφράζουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη ότι η λίστα θα είναι έτοιμη στην ώρα της, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο σημείο βρίσκεται η η συγγραφή της.

Ορισμένα στελέχη υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι σε επίπεδο υπολογισμού του δημοσιονομικού αποτελέσματος που θα έχουν οι προτάσεις, ώστε στη συνέχεια μέσα στο Σαββατοκύριακο να συνταχθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι η λίστα είναι σχεδόν έτοιμη και μένουν μικρές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί.

Από ότι φαίνεται η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς άλλες πληροφορίες λένε ότι πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει ένα διαρκές «γράψε-σβήσε», των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στους εταίρους. Μάλιστα , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξετάζουν ακόμα και διαφορετικά σενάρια υπολογίζοντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε καθένα από αυτά.

Πάντως, από όλες τις πλευρές αυτό που τονίζεται είναι ότι οι προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στη λίστα θα είναι πλήρως κοστολογημένες, αλλά και “χρονολογημένες” ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση και την εφαρμογή τους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή είναι τα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Ως εκ τούτου στο τραπέζι παραμένουν οι προτάσεις από την πλευρά των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Σκέψεις υπάρχουν και για την μετάταξη κάποιων προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%). Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Πλήρης επανεξέταση θα γίνει και στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών οι οποίες “κοστίζουν” στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 1δισ ευρώ. Πολλές είναι οι προτάσεις σε σχέση και με το νέο φορολογικό, ωστόσο ο σχεδιασμός του νέου νόμου θα γίνει σε επόμενο στάδιο.

Δεδομένο θεωρείται ότι στη λίστα θα γίνεται σαφής αναφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις αποκρατικοποίησεις. Πάντως, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας &Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Στο μέτωπο της ρευστότητας τα δεδομένα δείχνουν ότι τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει κάθε πηγή από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει ρευστό ώστε να ικανοποιήσει τις ταμειακές της ανάγκες.

Τα νέα από την πορεία της ρύθμισης-εξπρές των ληξιπρόθεσμων οφειλών φέρνουν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει άμεσα ζεστό χρήμα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται το κυνήγι των διαθεσίμων, με στόχο να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να πληρωθούν σε πρώτη φάση μισθοί και συντάξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα