Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν τρώμε σκόρδο κάθε μέρα

Aν αγαπάμε και εμείς την ξεχωριστή γεύση του σκόρδου, είμαστε τυχεροί, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν μας παρέχει ορισμένα αρκετά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Ιδίως όταν το τρώμε τακτικά.

Tα εκπληκτικά οφέλη από την τακτική κατανάλωση σκόρδου

Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η χρόνια φλεγμονή απειλεί να βλάψει το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, τα νέα είναι

ευχάριστα: Μελέτες που διερευνούν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος σκόρδου, αποδεικνύουν ότι συμβάλλει στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής και στην αποκατάσταση των επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλισίνη, μια ένωση που περιέχει θείο και βρίσκεται σε τροφές με άλλιο όπως τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο και το σκόρδο.

Επιπλέον, ανασκόπηση του 2020, που δημοσιεύθηκε στο Trends in Food Science & Technology, διαπίστωσε ότι το σκόρδο έχει αντιική δράση

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Η διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Το σκόρδο υπόσχεται να βελτιώσει τα επίπεδα της κακής (HDL) χοληστερόλης, ιδίως σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2020.

Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Το σκόρδο μπορεί συν τοις άλλοις να ρίξει κατακόρυφα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, τόσο της συστολικής, όσο και τη διαστολικής.

Θα δούμε θετικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη.

Μετα-ανάλυση του 2019, η οποία δημοσιεύθηκε στο Primary Care Diabetes, διαπίστωσε ότι το σκόρδο ήταν πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο (placebo) σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς και σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη.

Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου

Ίσως έχουμε ακούσει για τα πρεβιοτικά, που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερό μας. Ε λοιπόν το σκόρδο, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, προάγοντας έτσι τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και διατηρώντας στη βέλτιστη κατάσταση το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Το σκόρδο είναι επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά που κρύβονται στο σκόρδο καταπολεμούν τη νευροφλεγμονή και ως εκ τούτου, υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμα και μετά το πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο Experimental and Therapeutic Medicine.

Επιπλέον, μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους ηλικιωμένους Κινέζους, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο σκόρδο, ζούσαν περισσότερο, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια σκόρδο. 

Πώς θα ενσωματώσουμε το σκόρδο στη διατροφή μαςΤο χρησιμοποιούμε το για να καρυκεύσουμε τα λαχανικά μας

Αρχικά, μαγειρεύουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο σε ένα τηγάνι με λάδι, για να εμποτιστεί το έλαιο με τη νόστιμη γεύση του σκόρδου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά.

Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε φρέσκο σκόρδο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόρδο σε σκόνη, αργότερα στη διαδικασία του μαγειρέματος.

Το προσθέτουμε στο ρύζι ή το ριζότο μας

Η προσθήκη σκόρδου σε πιάτα με ρύζι, όπως το τηγανητό ρύζι, δίνει τρομερή γεύση. Επιπλέον, το σκόρδο συνδυάζεται υπέροχα με τις περισσότερες πρωτεΐνες και τα λαχανικά που βάζουμε μέσα στο ριζότο μας.

Το προσθέτουμε στα μαγειρευτά μας Φτιάχνουμε μια σπιτική σάλτσα με σκόρδο

Βάζουμε στη σάλτσα μας άφθονα λαχανικά, όπως ντομάτες, κρεμμύδι, μελιτζάνα και την απογειώνουμε με σκόρδο.

Αρωματίζουμε με σκόρδο τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Το σκόρδο ταιριάζει υπέροχα σχεδόν με κάθε είδος πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό και το βοδινό. Ταιριάζει επίσης υπέροχα με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα φασόλια και το τόφου. 

Προσθέτουμε σκόρδο στα ζυμαρικά

Είτε τρώμε ζυμαρικά με κόκκινη, είτε με κρεμώδη λευκή σάλτσα, είτει ακόμη-ακόμη με σκέτο λάδι, το σκόρδο ταιριάζει τέλεια σε κάθε πιάτο ζυμαρικών.

(Mε πληροφορίες από eatingwell).

Keywords
Τυχαία Θέματα