Τι συζητάνε για το Ασφαλιστικό. Συμφωνία στα 384 ευρώ, «μαχαίρι» σε επιδόματα ΑμΕΑ και συντάξεις χηρείας

Σύμφωνα με πληροφορίες με αποκλειστικές πληροφορίες της HuffPost Greece, οι θεσμοί συμφώνησαν με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το κεφάλαιο αυτό έκλεισε όσον αφορά την διαπραγμάτευση. Στις προτάσεις για το ασφαλιστικό που συμφωνήθηκαν συμπεριλαμβάνονται και οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν την πλειοψηφία των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, ιδιαίτερα των νέων.

Ωστόσο σύμφωνα με το dikaiologitika.gr παρά το γεγονός ότι χθες Τετάρτη δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
και τους επικεφαλής των θεσμών και η διαπραγμάτευση περιορίστηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση να βρουν κοινή συνισταμένη.

Τα αγκάθια που προστέθηκαν στη διαπραγμάτευση εστιάζονται στις ασφαλιστικές εισφορές, στις συντάξεις χηρείας και στα προνοιακά επιδόματα για ΑμΕΑ. Τα «καυτά θέματα» των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης, φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεραστούν και να επέλθει τελικά συμφωνία.

Για την εθνική σύνταξη, οι θεσμοί δείχνουν ότι θα μπορέσουν να αποδεχτούν τα 384 ευρώ, να χορηγούνται με 20 έτη ασφάλισης και άνω, υπό την προϋπόθεση ότι για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία το κράτος θα δίνει 345 ευρώ. Η έγγραφη απάντηση των θεσμών προς το υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα φανερώνει τη διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας. Το ίδιο ισχύει και για το σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης, που η βάση που είχε θέσει η ελληνική πλευρά αφορούσε τον συντελεστή 0,77 για τις περιπτώσεις 15ετίας.

Το νέο θέμα που εμφανίζεται στις διαπραγματεύσεις, αφορά το ζήτημα με τις συντάξεις χηρείας, καθώς οι θεσμοί επιδιώκουν να τοποθετηθεί όριο στα 57 έτη. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής για όσους στο εξής θα είναι κάτω από το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, θα πραγματοποιείται μόνο για τρία έτη. Επίσης, όσα ανήλικα τέκνα λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, θα χάνουν την παροχή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας ή με τη συμπλήρωση του 24ου, εάν σπουδάζουν.

Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να αυξηθούν έστω και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, υποχωρώντας στην αύξηση κατά μιάμιση μονάδα που ήταν η αρχική επιθυμία. Θεωρείται ότι έτσι θα είναι μικρότερη η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις που φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή έως τώρα (2% – 40% για συντάξεις από 150 ευρώ και άνω).

Για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμΕΑ, το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς πρώτα να υπάρξει η τελική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι θεσμοί επιμένουν να θέλουν σύνδεση των επιδομάτων αυτών, που χορηγούνται σε 182.000 δικαιούχους και κοστίζουν έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πηγή: dikaiologitika.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα