Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Ακόμη μία συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με τα αγκάθια ανάμεσα στην Αθήνα και την πλευρά των δανειστών να παραμένουν. Τι περιμένουμε λοιπόν απο τη συνεδρίαση της Δευτέρας; Και τι όχι;

Κατ' αρχάς τα μεγάλα «αγκάθια» είναι: Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Τι συζητείται: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
ως ο καθοριστικός παράγοντας για την πρώτη κατοικία. Τι αναμένουμε από τη συνεδρίαση: Έναν ''συμβιβασμό'' ή έστω ένα περίγραμμα αυτού για τις συνομιλίες των επόμενων ημερών σχετικά με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Τι λέει η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωνει τους ομολόγους του για την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων, τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις ελληνικές προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν οι εμπλοκές σε κρίσιμα θέματα. Τι αναμένουμε ως αποτέλεσμα: Τίποτε περισσότερο από μία πιστοποίηση προόδου. Το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ δεν αναμένεται να δοθεί σήμερα.

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά: Την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. εντός της εβδομάδας. Παράγοντες του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι με την δόση ανοίγει ο δρόμος και για να δοθούν τα 10 δισ. που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τι ζητά η κυβέρνηση: Μία θετική δήλωση από το Eurogroup που, αν και δε θα αποδεσμεύει δόση, θα αναγνωρίζει πρόοδο μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αθήνα και ότι όλα θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ και τα 10 δισ. για τις τράπεζες.

Τι συμβαίνει με τα χρονικά περιθώρια: Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί παράταση στην παράταση μόλις δύο εικοσιτετραώρων μέχρι την Τετάρτη όπου αναμένουμε είτε μία τηλεδιάσκεψη EuroWorking Group είτε μία νέα συνεδρίαση Eurogroup μέσω όμως τηλεδιάσκεψης. Κι αυτό γιατί: Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να εκταμιευθούν τα 2 δισ. Επίσης δεν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή με τις τράπεζες. Από τι εξαρτάται όμως αυτο: Θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλες οι συμφωνημένες αναμεσα σε Αθήνα και θεσμούς ενέργειες. Τι θέλουν επομένως οι δανειστές: Να έχουν ψηφιστεί όλες οι εκκρεμότητες, ιδανικά μέχρι την Τετάρτη ή έστω μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Τι θα συμβεί αύριο, Τρίτη: Πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής των δανειστών να... κατηφορίζουν προς την Αθήνα ώστε να διαπραγματευτούν από κοντά το πρώτο και δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων (σ.σ το 2ο πακέτο δεν έχει ''κλειδώσει'') αλλά και για τις τράπεζες. Πάντως από τις 10:30 το πρωί θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή.

Διαβάστε τι αποφάσισε τελικά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου - Τι ήθελε η Αθήνα και τι τελικά έδωσαν οι Βρυξέλλες

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα