Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο

GEIN

Πάνω από δέκα σεισμικές δονήσεις 1,8 έως και 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τα 4,8R που ταρακούνησαν στις 7:20 το πρωί την περιοχή του Αργολικού Κόλπου. Ο σεισμός  ήταν υποθαλάσσιος, με μικρό εστιακό βάθος, γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Λεωνίδιο. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές αν και τα σχολεία έμεναν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους.

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

κι αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα που δεν έχει δώσει όμως ιστορικό σεισμών

“Αν εξαιρέσουμε ένα σεισμικό γεγονός το 2013 μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, η περιοχή δεν έχει δώσει άλλους μέτριας ισχύος σεισμούς” τόνισε στην ΕΡΤ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Η συγκεκριμένη δόνηση είχε επίσης μια προσεισμική δραστηριότητα η οποία έγινε πιο έντονη μία ώρα πριν την δόνηση των 4,8R. 

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς. Σημείωσε δε ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

“Εκείνο που φαίνεται είναι ότι ο χώρος που έχει διεγερθεί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, είναι της τάξης των 5-6 χιλιομέτρων, κάτι που δικαιολογεί ένα σεισμό της τάξης του 5 μέγιστο, κάπου εκεί στο 4,5. Επομένως μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Έχουμε κάποιους μετασεισμούς, όπως επίσης είχαμε και κάποια προσεισμική δραστηριότητα” τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

“Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε” τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. “Παρακολουθούμε το φαινόμενο αλλά ήταν μακριά από την στεριά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας“, ανέφερε.

Related...Ηλεία - Βίντεο: Η ανάσυρση του ΙΧ που παρέσυρε ο χείμαρρος - 1,5 χλμ. μακριά η νεκρή συνοδηγόςΒούλα: Ανεξέλεγκτο όχημα έπεσε σε πρατήριο καυσίμων (Εικόνες)
Keywords
Τυχαία Θέματα
48 Ρίχτερ, Αργολικό Κόλπο,48 richter, argoliko kolpo