Θετικό δείγμα για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: Επιστρέφονται από τη Μυτιλήνη 18 μετανάστες

Δεκτό έγινε την περασμένη Δευτέρα αίτημα των ελληνικών Αρχών για επιστροφή στην Τουρκία 16 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα θετικό δείγμα από τουρκικής πλευράς που δείχνει ότι –τουλάχιστον προς το παρόν- η συμφωνία δεν διασαλεύεται. Έτσι, επεστράφησαν σήμερα οχτώ Σύροι, οι οποίοι έφυγαν αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη για τα Άδανα και αύριο θα ακολουθήσουν οχτώ οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι θα μετακινηθούν
ακτοπλοϊκώς στα τουρκικά παράλια.

Το αίτημα έγινε δεκτό στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε ότι η συμφωνία της χώρας του με την Ευρώπη θα τηρηθεί με την προϋπόθεση η Ε.Ε. να δεχθεί την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Το σίγουρο για τις ελληνικές Αρχές είναι ότι ένα τυχόν «διαζύγιο» του Ερντογάν με την Ευρώπη θα δημιουργούσε τελείως διαφορετικά δεδομένα στο μέτωπο του προσφυγικού.

Τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί στις Βρυξέλλες μέσα στον Σεπτέμβριο. Η μία κυρίαρχη τάση εκφράζεται από Ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν ότι μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν υιοθέτησε πρακτικές που τον βγάζουν εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς και η δεύτερη τάση είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κρίνεται απαραίτητη η στενή συνεργασία με την Τουρκία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα