Ταξίδι σε έναν προορισμό «β' διαλογής»: Τι ακριβώς είναι και πόσα έχει να μας προσφέρει

Καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, εμβληματικοί προορισμοί του εξωτερικού, όπως η Ρώμη, το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη, καθώς και δημοφιλή νησιά του εσωτερικού, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Πάρος σίγουρα πέφτουν στο τραπέζι ως μέρη υποψήφια να τα επισκεφτούμε.

Οι διάσημοι και πολύβουοι προορισμοί είναι γνωστοί για τα περίφημα αξιοθέατά τους, την κουζίνα τους, τη νυχτερινή διασκέδαση ή τη γραφικότητα

του τοπίου. Ωστόσο, κατά πόσο μπορούμε να απολαύσουμε την εκδρομή μας σε ένα μέρος γεμάτο φασαρία και με τιμές που μας βγάζουν εκτός προϋπολογισμού;

Και δηλαδή θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στη γειτονιά μας ολόκληρο το καλοκαίρι;

Φυσικά και όχι! Υπάρχει τρόπος να εξερευνήσουμε νέους συναρπαστικούς προορισμούς, μακριά από τη φασαρία και τις παράλογες τιμές. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον τουρισμό σε έναν προορισμό «β′ διαλογής».

Τι σημαίνει προορισμός «β′ διαλογής»

Ως τουρισμός σε έναν προορισμό «β′ διαλογής» ορίζεται το ταξίδι σε ένα νησί, ένα χωριό ή μια πόλη που δεν θεωρείται η πλέον δημοφιλής τοποθεσία και ως εκ τούτου, κυριαρχεί η γαλήνη και οι τιμές κινούνται σε πιο λογικά πλαίσια.

Πρόκειται στην ουσία για μια προσπάθεια να αποφύγουμε τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, που είναι συνήθως πολύβουοι και ασφυκτικά γεμάτοι.

Οι προορισμοί «β′ διαλογής», δηλαδή οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί, μπορεί να μην υπάγονται στη λίστα με τις πιο προφανείς επιλογές για τους τουρίστες. Κι όμως, ορισμένα «παρεξηγημένα» μέρη έχουν να μας δείξουν τόσα αξιοθέατα και να μας προτείνουν ένα σωρό γεύσεις και πολιτιστικές εμπειρίες.

Ποια τα οφέλη ενός προορισμού «β′ διαλογής»

Οι λιγότερο δημοφιλείς πόλεις συγκεντρώνουν λιγότερο κόσμο, είναι πιο οικονομικές και προσφέρουν μια πιο αυθεντική εμπειρία. Αντίθετα, οι «must» προορισμοί, ενώ διαθέτουν αρκετά προτερήματα, η πολυκοσμία και οι παράλογες τιμές δεν μας αφήνουν να τα απολαύσουμε.

Πέρα από το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι πιο προσιτοί, οι προορισμοί «β′ διαλογής» μας προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας, ενώ η γαλήνια γοητεία τους καθιστά την συνολική ταξιδιωτική μας εμπειρία κάτι το μοναδικό.

«Το κύριο πλεονέκτημα ενός ήσυχου προορισμού, είναι ότι μπορείς διαρκώς να ξεθάβεις ”κρυμμένα διαμαντάκια”, μέσα από μονοπάτια και σοκάκια όπου μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του μακριά από τον πυρετό της καθημερινότητας», επισημαίνει ο Ράβι Ροθ, ειδικός στα ταξίδια και οικοδεσπότης του «The Gaycation Travel Show».

Η επίσκεψη σε έναν προορισμό που δεν κατακλύζεται από τουρίστες επιτρέπει στους ταξιδιώτες να αλληλεπιδρούν καλύτερα με την κοινότητα στην οποία ζουν.

«Τέτοιου είδους ταξίδια μας προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για πραγματική σύνδεση με τους ντόπιους και εμβάθυνση στην κουλτούρα τους, κάτι που οδηγεί στη βαθύτερη κατανόηση του προορισμού», υπογραμμίζει ο Γκόρντον Γκούρνικ, γενικός διευθυντής στο Hilton Grand Vacations.

«Άλλωστε, αυτές οι κάπως υποτιμημένες πόλεις δεν βρίσκονται στη σκιά των πιο ”επιδεικτικών” γειτόνων τους. Συνήθως διαθέτουν πλούσια παράδοση, καταπληκτικό φαγητό και μοναδικά τοπία», προσθέτει ο Γκούρνικ.

Πώς θα σκαρώσουμε το ιδανικό ταξίδι σε έναν προορισμό «β′ διαλογής»

Σχεδιάζοντας ένα τέτοιο ταξίδι, έχει σημασία να ερευνήσουμε τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία που οδικώς βρίσκονται κοντά στον προορισμό μας. Έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να πετάξουμε απευθείας σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο είναι συνήθως φθηνότερο και με καλύτερα δρομολόγια σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Έπειτα, επιλέγουμε ένα μέρος που να έχει να μας προσφέρει αρκετές εμπειρίες και όπου κι αν αποφασίσουμε να πάμε, φροντίζουμε εκ των προτέρων να κάνουμε μια μίνι έρευνα. Οι προορισμοί «β′ διαλογής» μερικές φορές δεν είναι τόσο ανεπτυγμένοι ως προς τις υποδομές τους. Ειδικά αν βρίσκόμαστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού όπου οι τουρίστες συγκεντρώνονται στις πιο κεντρικές πόλεις.

Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι θα χρειαστεί να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας ή ότι θα πρέπει να αποφύγουμε ορισμένες γειτονιές δυνητικά επικίνδυνες. 

Πριν φύγετε...Κάτι που παραλείπουμε πριν την πτήση θέτοντας σε κίνδυνο την όψη και την υγεία του δέρματός μαςΠτήσεις μεγάλων αποστάσεων: Κίνδυνοι που διατρέχει ο οργανισμός μας και πώς θα τους αποφύγουμεΔιακοπές χαμηλής ταχύτητας: τι είναι και γιατί κερδίζουν τόσους πολλούς πόντους εμπιστοσύνης
Keywords
Τυχαία Θέματα