Ταϊλάνδη: Δεκάδες νεκροί από επίθεση με πυροβολισμούς σε παιδικό σταθμό

Φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη μετά από επίθεση με πυροβολισμούς σε παιδικό σταθμό σε βορειοανατολική επαρχία της Ταϊλάνδης, ανέφερε η αστυνομία σε συνέντευξη Τύπου. 

Στα θύματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 24 παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας. Νεκροί έπεσαν από τις σφαίρες και ενήλικες, ενώ τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ο ένοπλος ήταν πρώην αστυνομικός που είχε αποπεμφθεί από την υπηρεσία του για λόγους που σχετίζονται με ναρκωτικά και ο οποίος αυτοκτόνησε αφού πρώτα σκότωσε την σύζυγο

και το παιδί τους, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ο Τσακραπάτ Γουιτσιτβαΐντια. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο ένοπλος κρατούσε επίσης μαχαίρι.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 12.30 τοπική ώρα (09.30 ώρα Ελλάδας) σε παιδικό σταθμό, πριν ο δράστης διαφύγει με αυτοκίνητο, χτυπώντας πολλούς πεζούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζακαπάτ Βιτζιτραϊτάγια, συνταγματάρχης της αστυνομίας στην επαρχία Νονγκ Μπούα Λάμπου.

Περίπου 30 παιδιά βρίσκονταν στον παιδικό σταθμό όταν ο ένοπλος εισήλθε στον χώρο περίπου την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, δήλωσε στο Reuters η Τζιπάντα Μπονσόμ, τοπικός αξιωματούχος, η οποία εκείνη την ώρα εργαζόταν σε κοντινό γραφείο.

Ο δράστης της επίθεσης στον παιδικό σταθμό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο άνδρας πυροβόλησε πρώτα τέσσερα ή πέντε μέλη του προσωπικού, μεταξύ των οποίων και μία δασκάλα που ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

«Ο δράστης ήλθε περίπου την ώρα του μεσημεριανού γεύματος και πυροβόλησε πρώτα τέσσερα ή πέντε μέλη του προσωπικού στον παιδικό σταθμό. Στην αρχή, ο κόσμος νόμιζε ότι πρόκειται για βεγγαλικά». Στη συνέχεια ο δράστης εισέβαλε σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο όπου κοιμούνταν παιδιά, δήλωσε η Τζιντάπα, προκειμένου να τα σκοτώσει με μαχαίρι.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται σεντόνια να καλύπτουν τα πτώματα παιδιών που κείτονταν σε λίμνες αίματος στο κέντρο της πόλης Ουτάϊ Σαουάν, στην επαρχία Νονγκ Μπούα Λάμπου.

Ο δράστης είχε παρευρεθεί σε ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο για κατηγορίες περί ναρκωτικών πριν ανοίξει πυρ στον παιδικό σταθμό, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ήταν ανήσυχος όταν έφθασε στον παιδικό σταθμό, για να ανακαλύψει ότι το παιδί του δεν ήταν εκεί και έφυγε, στη συνέχεια πυροβόλησε κατά περαστικών και τους χτύπησε με αυτοκίνητό του, δήλωσε ο Παϊσάν Λουεσομπόν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, στον τηλεοπτικό σταθμό ThaiPBS. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης επέστρεψε με αυτοκίνητο στο σπίτι του και σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του.

 Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ότσα, που είχε ειδοποιήσει όλες τις υπηρεσίες να δράσουν άμεσα προκειμένου να συλλάβουν τον ένοχο, έκανε λόγο για ένα «σοκαριστικό] περιστατικό, και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το ποσοστό οπλοκατοχής στη Ταϊλάνδη είναι υψηλό συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες της περιοχής, και τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον πολύ υψηλό αριθμό παράνομων όπλων, πολλά από τα οποία έχουν μεταφερθεί από τα πορώδη σύνορα στην διάρκεια των ετών.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σπάνιοι, αλλά το 2020, ένας στρατιώτης οργισμένος για μια συμφωνία ιδιοκτησίας που δεν ολοκληρώθηκε, σκότωσε τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισε 57.

Update- Mass shooter at a childcare centre in Nong Bua Lamphu which led to 35 deaths, many children, shot his wife & child before killing himself.
Police have named a suspect, a 34-year Ex police officer.#shooting#childcare#Thailand#กราดยิง#กราดยิงหนองบัวลำภูpic.twitter.com/DLwrKrWqfJ

— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) October 6, 2022

18+ There is more and more information that the killer committed suicide and also killed his family. #Thailandpic.twitter.com/5FECoB2vDS

— BRAVE SPIRIT (@Brave_spirit81) October 6, 2022

[Breaking] Multiple fatalities were reported from a shooting at a childcare center in Nong Bua Lam Phu, Thai news reported.

The alleged shooter was reportedly a former police officer but there was no confirmation yet.#Thailand#กราดยิง#กราดยิงหนองบัวลำภูpic.twitter.com/Lgs485UBJP

Thai Enquirer (@ThaiEnquirer) October 6, 2022 ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια στις οικογένειες, τον λαό και την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης

«Φρίκη και βαθιά θλίψη προκαλεί η βίαιη επίθεση σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στο twitter.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στο λαό και την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για την τρομερή αυτή τραγωδία», προσθέτει.

Horrified and deeply saddened by the brutal attack on a child care center in #Thailand, resulting in the deaths of innocent people and many children among them

Our heartfelt condolences to the victims' families, and to the people and Gov't of Thailand over this terrible tragedy pic.twitter.com/dtvbCoUFmp

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 6, 2022

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤζιχαντιστές οι δολοφόνοι ζευγαριού Βρετανών που πέταξαν τις σορούς τους σε κροκόδειλουςΟυκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη ΖαπορίζιαΜεξικό: Ένοπλοι δολοφόνησαν 18 ανθρώπους στην Τοτολαπάν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταϊλάνδη, Δεκάδες,tailandi, dekades