Τα πιο ακραία μέτρα που έχουν λάβει χώρες για την επιβολή καραντίνας

Καθώς η καραντίνα λόγω του κορονοϊού επεκτείνεται παγκοσμίως, δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου περιορισμούς. Η αστυνομία σε ολόκληρο τον κόσμο έχει λάβει άδεια να ελέγχει τη συμπεριφορά των πολιτών με τρόπους που κανονικά θα ήταν ακραίοι ακόμη και για ένα αυταρχικό κράτος.

Την Τρίτη, η αστυνομία στην Κένυα εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» της, καθώς ένα 13χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ναϊρόμπι την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε με βία να επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας στην γειτονιά του.

«Ερχονται

ουρλιάζοντας και να μας κτυπούν λες και είμαστε αγελάδες, ενώ είμαστε νομοταγείς πολίτες», δήλωσε ο Χουσεΐν Μόγιο, ο πατέρας του Γιασίν, που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα.

Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν εξαντλητικές και ταπεινωτικές ποινές για να επιβάλουν την καραντίνα στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα όρια του υποσιτισμού και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν εάν δεν εργαστούν, αψηφώντας την καραντίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, τον γύρο των ΜΜΕ έκαναν οι εικόνες που έδειχναν εργαζόμενους μετανάστες στην Ινδία να ψεκάζονται με χημικές ουσίες, σε μια προσπάθεια των αρχών να τους απολυμάνει προτού εισέλθουν στις επαρχίες τους.

WATCH: Migrant workers who returned from Delhi showered with water mixed with Sodium Hypochlorite, which is used on large scale for surface purification, bleaching, odor removal and water disinfection. Govt says they're investigating the matter. Report on https://t.co/XYlZoUMMsKpic.twitter.com/k90n7graZC

— The Indian Express (@IndianExpress) March 30, 2020

Οι εργαζόμενοι, που είχαν επιστρέψει από το Δελχί, «λούστηκαν» με υποχλωριώδες νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες. Στο Παντζάμπ, άνθρωποι που κατηγορούνται ότι έσπασαν την καραντίνα αναγκάστηκαν να κάνουν «βαθιά καθίσματα» φωνάζοντας «Είμαστε εχθροί της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο σπίτι».

Currently in Punjab, India if you break the government imposed curfew the police is forcing you to do squats while chanting "We are enemies of society. We cannot sit at home". #Covid19India#COVID19pic.twitter.com/zikTjHIFzz

— Gurpreet Singh Dhillon (@gurpreetdhillon) March 24, 2020

Σε άλλες περιπτώσεις, Ινδοί αστυνομικοί έχουν καταγραφεί να χτυπούν με ξύλα όσους κυκλοφορούν άσκοπα.

The police in India resorted to violence in some cities and towns as the country struggled with the coronavirus lockdown https://t.co/etxxQSALnWpic.twitter.com/HVMC8vZpBr

Reuters (@Reuters) March 26, 2020

Παρόμοιες ταπεινωτικές τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία στην Παραγουάη, όπου οι παραβάτες αναγκάστηκαν να κάνουν επιτόποια άλματα και απειλήθηκαν με τέιζερ από τους αστυνομικούς. Άλλοι κλήθηκαν να επαναλάβουν τη φράση «Δεν θα αφήσω ξανά το σπίτι μου, αξιωματικέ», ενώ ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος.

Παρόλο που υπάρχει αυξανόμενη παγκόσμια συναίνεση ότι οι προσπάθειες για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία απαιτούν προσωρινές θυσίες ορισμένων ατομικών ελευθεριών, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει από τις χώρες να εξασφαλίσουν ότι τα μέυτρα τους είναι «αναλογικά» της κρίσης.

Βίντεο από εξευτελιστικές τιμωρίες στην Παραγουάη - που καταγράφηκαν και κοινοποιήθηκαν από τους ίδιους τους αστυνομικούς - εγκωμιάστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος δήλωσε: «Τους συγχαίρω. Δεν έχω την ίδια δημιουργικότητα με εκείνους που κάνουν αυτά τα βίντεο».

"Vi uno de esos videos"

Keywords
Τυχαία Θέματα