Τα κορυφαία μπαρ και κλαμπ της επιστημονικής φαντασίας

Η Επιστημονική Φαντασία είναι παραδοσιακά ένα ιδιαίτερα «πολύχρωμο» genre, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο σινεμά/ τηλεόραση και το gaming. Οι ήρωές της κινούνται σε ζωντανούς (ή όχι και τόσο ζωντανούς, αλλά όπως και να έχει, συναρπαστικούς) κόσμους, αντιμετωπίζοντας προβλήματα και κινδύνους βγαλμένους από τις πιο ξέφρενες φαντασίες. Ωστόσο, ακόμα και οι ήρωες από τις πράξεις των οποίων εξαρτάται πολύ συχνά η μοίρα του κόσμου (ή και του σύμπαντος, για την επιστημονική φαντασία μιλάμε άλλωστε!) πρέπει κάποιες φορές να χαλαρώνουν...ή να πηγαίνουν κάπου για να βρουν δουλειά ή την επόμενή τους περιπέτεια.

Το
Titty Twister που προσπαθεί να παγιδέψει τους αδελφούς Gecko του «From Dusk Till Dawn» είναι χαρακτηριστική περίπτωση της δεύτερης κατηγορίας. Καταλήγουν εκεί μετά από μια επεισοδιακή ληστεία και ο σκοπός τους σίγουρα δεν είναι να μπλέξουν περαιτέρω, απεναντίας. Βεβαίως, κάτι θα μπορούσε να ειπωθεί για το...λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ο αισθησιακός χορός της Santanic Pandemonium (είτε της Σάλμα Χάγεκ της ταινίας, είτε της Έιζα Γκονζάλες της σειράς) ανασταίνει νεκρούς...κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και φυσικά, ακολουθεί το πανδαιμόνιο.

Ωστόσο, τον τίτλο του διασημότερου μπαρ που έχει εμφανιστεί ποτέ στον χώρο του fiction- και δη της επιστημονικής φαντασίας- τηλεοπτικής/ κινηματογραφικής τουλάχιστον - είναι αναμφίβολα το μπαρ του Mos Eisley στο Star Wars: ο χώρος όπου πραγματικά ξεκινά η περιπέτεια, όπου ο Λουκ Σκάιγουοκερ και ο Όμπι Ουάν Κενόμπι (και φυσικά τα droids τους) συναντούν τον διαστημικό λαθρέμπορο Χαν Σόλο και τον Τσουμπάκα, με τον Κενόμπι να επιδεικνύει τις ικανότητές του ως Τζεντάι και τον Χαν Σόλο να αναδεικνύεται στην αρχετυπική φιγούρα του διαστημικού ντεσπεράντο («Han Shot First»- η σκηνή όπου ο χαρακτήρας του Χάρισον Φορντ τελειώνει μια ...διαπραγμάτευση με το πιστόλι του- είναι διάσημη στους φαν του «Πολέμου των Άστρων» λόγω του υποβάθρου της, καθώς είχαν γίνει αλλαγές σε αυτήν).

Το αντίπαλον δέος του Star Wars, το Star Trek, δεν θα μπορούσε να μην έχει και αυτό το μπαρ του: Πρόκειται για το μαγαζί του παραδόπιστου Φερένγκι, Κουάρκ, στον πολυσύχναστο διαστημικό σταθμό Deep Space 9 (Star Trek DS9). Αν και σίγουρα όχι τόσο κακόφημο όσο το αντίστοιχο μπαρ του Star Wars, αποτελούσε ένα από τα σήματα-κατατεθέντα του σταθμού, καθώς συγκέντρωνε πολύχρωμες φιγούρες, από διάφορες φυλές, με ποικίλα υπόβαθρα. Αλλά δεν ήταν το μόνο μπαρ του Star Trek: υπήρχε και το Ten Forward του Star Trek: The Next Generation, όπου τα πράγματα μπορεί να ήταν σαφώς πιο υποτονικά, αλλά η Γούπι Γκόλντμπεργκ ως η (κυριολεκτικά) αθάνατη διαχειρίστρια ήταν μια από τις πιο κορυφαίες μορφές μιας ούτως ή άλλως αριστουργηματικής σειράς.

Στη λίστα με τα διάσημα μπαρ της επιστημονικής φαντασίας συναντά κανείς και το Venusville στον Άρη της «Ολικής Επαναφοράς», όπου ο Κουέιντ (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) καταφθάνει προσπαθώντας να ξετυλίξει το μυστήριο και τη συνωμοσία που δείχνει να κρύβεται πίσω από τις νέες (;) μνήμες του- η σκηνή με την μεταλλαγμένη=> ιδιαίτερα και πολλαπλώς...πληθωρική εργαζόμενη είναι από τα πιο διάσημα κομμάτια μιας εμβληματικής στα χρονικά της ΕΦ ταινίας.

Το Venusville βέβαια, δεν ήταν το μόνο το οποίο επισκέφθηκε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην πορεία του στον κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας: πριν από αυτό, είχε κάνει ένα ιδιαίτερα επεισοδιακό πέρασμα από το ατμοσφαιρικό TechNoir (Terminator), όπου ο «Εξολοθρευτής» και εντόπισε για πρώτη φορά την Σάρα Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον), φτάνοντας κοντά στο να την σκοτώσει και να δώσει τέλος στον μελλοντικό πόλεμο μεταξύ Ανθρώπων και Μηχανών πριν καν αρχίσει- και θα το είχε κάνει, αν δεν επενέβαινε ο Κάιλ Ρις (Μάικλ Μπιν). Είναι το μπαρ όπου λέγεται μια από τις πιο εμβληματικές ατάκες των ταινιών («come with me if you want to live!»).

Και η λίστα με τα κλασικά μπαρ της ΕΦ συνεχίζεται με το Taffey's Bar του Blade Runner, όπου φτάνει ο Ντέκαρντ (Χάρισον Φορντ- ξανά) στο πλαίσιο της έρευνάς του πάνω στους καταζητούμενους Replicants. Ο ορισμός της cyberbunk αισθητικής, με τη φιδίσια φιγούρα της Ζόρα (Τζοάνα Κάσιντι) να τραβάει πάνω της τα βλέμματα του κάθε θαμώνα. Επίσης, το μπαρ- ΚΨΜ του διαστημοπλοίου Galactica μπορεί να μην ήταν ακριβώς «συμβατικό» μπαρ, αλλά σίγουρα πληρούσε τις προϋποθέσεις ενός μέρους όπου οι βασανισμένοι χαρακτήρες της σειράς (μιλώντας για τη reimagined έκδοση, του 21ου αιώνα) πήγαιναν για να πνίξουν τα προβλήματά τους. Το Club Hel του Matrix είχε το τεράστιο αβαντάζ που ακούει στο όνομα «Μόνικα Μπελούτσι», ενώ (περνώντας ξανά στον χώρο των βαμπίρ/ horror), δεν γίνεται να μείνει απέξω και το κλαμπ από όπου ξεκινά η δράση του πρώτου Blade, με τον «Ημεροβάτη» να...χαλάει το μάλλον...αιμοβόρικο πάρτι των βρικολάκων. Τιμής ένεκεν, φυσικά, είναι αδύνατον να παραλειφθεί και το Prancing Pony του Lord of the Rings, που είναι αναμφίβολα το δημοφιλέστερο inn του κόσμου του fantasy.

Η σειρά From Dusk till Dawn κάθε Παρασκευή στις 23.00 αποκλειστικά στο ΟΤΕ Cinema 1HD.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα