Τα έγγραφα του ISIS: Πώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν να φτιάξουν κράτος

Εσωτερικό εγχειρίδιο/ έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους, στο οποίο παρουσιάζονται οι προσπάθειες και οδηγίες της οργάνωσης για δημιουργία κράτους/ κρατικών δομών σε Ιράκ και Συρία, με υπουργεία, θησαυροφυλάκιο και οικονομικό πρόγραμμα με έμφαση στην αυτάρκεια, αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian.

Στο 24σέλιδο έγγραφο παρουσιάζονται σχέδια και πλάνα για διεθνείς σχέσεις, επιχειρήσεις προπαγάνδας, κεντρικό έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου και αερίου
και άλλους τομείς της οικονομίας.

Το εγχειρίδιο συντάχθηκε πέρυσι και τιτλοφορείται «Αρχές διαχείρισης του Ισλαμικού Κράτους», εκθέτοντας τις φιλοδοξίες του ISIS. Σε συνδυασμό με άλλα έγγραφα που παραθέτει ο Guardian, δημιουργείται η εικόνα μιας οργάνωσης που, πέρα από τις κτηνωδώς βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιεί για να επιτύχει τους σκοπούς του και να πλήξει τους εχθρούς του, δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για τους πιο «πεζούς» τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Εμπορίου, της Εργασίας κτλ. Κοινώς, φτιάχνει κράτος.

Islamic State blueprint



Σκοπός το εγγράφου είναι να λειτουργήσει ως βάση για την εκπαίδευση σωμάτων διαχειριστών/ κυβερνητών, μετά την ανακήρυξη του «Χαλιφάτου» στις 18 Ιουνίου 2014 (θεωρείται ότι συντάχθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου 2014). Επίσης, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία χωριστών κέντρων εκπαίδευσης για νεοσυλλέκτους και βετεράνους μαχητές, φορείς που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τους πόρους, τη βιομηχανία κ.α. Ακόμη, στο εγχειρίδιο αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ότι το ISIS πάντα σκόπευε να εκπαιδεύει παιδιά ως μαχητές. Γενικότερα, φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στην πηγή του, το εγχειρίδιο έφτασε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας από έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εντός του Ισλαμικού Κράτους, μέσω του Αϊμέν αλ Ταμίμι, ακαδημαϊκού ερευνητή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα