Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Επιμένει ο Ερντογάν παρά τις προειδοποιήσεις: Η τουρκική Βουλή θα αποφασίσει για τη θανατική ποινή

Παρά τις προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει: επαφίεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει σε ισχύ
τη θανατική ποινή στη χώρα. Και εάν προχωρήσει στην έγκριση ενός νομοσχεδίου για αυτό, ο ίδιος θα κυρώσει τον νόμο. Νωρίτερα την Δευτέρα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν ζητήσει με κοινή ανακοίνωσή τους την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, επισημαίνοντας την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα. Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας». Ακόμα, από την Τουρκία φτάνουν συγκεχυμένες πληροφορίες για το εάν ομολόγησε ή όχι ο πτέραρχος Οζτούρκ ότι διοργάνωσε το πραξικόπημα. Την Δευτέρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αλλά και το BBC και το CNN Turk μετέδιδαν ότι ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε ότι εκείνος διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ωστόσο, αργότερα το NTV μετέδωσε ότι δεν ομολόγησε κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα είπε στον εισαγγελέα ότι δεν το διοργάνωσε εκείνος και ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το ποιος το οργάνωσε.

2. «Πράσινο φως» για χαλάρωση capital controls από την ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας την εισήγηση που είχε κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, πρόκειται για το πακέτο που είχε προαναγγείλλει την προηγουμένη εβδομάδα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

3. Στη Βουλή η «μάχη» για τον εκλογικό νόμο

Την Πέμπτη και όχι την Τετάρτη ψηφίζεται τελικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση στη Βουλή ξεκινάει όμως σήμερα, Τρίτη, στις πέντε το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Πανανδέου, την αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων και των πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, θα έχει σήμερα, Τρίτη.

4. Στην Αθήνα αύριο ο Τζακ Λιού

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει 20-21 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού. Στο διάστημα αυτό θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, ο κ. Λιού θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει την σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αυτό το καλοκαίρι, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια συζήτηση με το ΔΝΤ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους αυτό το φθινόπωρο.

5. Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις άδειες

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα προκριθούν στη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνουν οι ανακοινώσεις κάτι που κατέστη αδύνατο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα