Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Θα σημάνουν οι καμπάνες για Πορτογαλία και Ισπανία;

Χθες πήραμε μια πρώτη γεύση στο Eurogroup και σήμερα στο Ecofin περιμένουμε τις αποφάσεις. Ο λόγος για την Ισπανία και την Πορτογαλία που ήδη έχουν λάβει σύσταση από την Κομισιόν για τα ελλείμματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ουσιαστικά
την έκθεση της Κομισιόν και το συμπέρασμα πως «δεν ελήφθη αποτελεσματική οικονομική δράση για τη διόρθωσή τους». Σε κοινή γραμμή υποστήριξης της Ισπανίας και της Πορτογαλία, εμφανίστηκαν στο Eurogroup η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, με το επιχείρημα (που προέταξε ο κ. Τσακαλώτος) ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

2. Ετοιμαστείτε για χαλάρωση των capital controls

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Υποβλήθηκε, λέει, πρόταση στους θεσμούς που περιλαμβάνει:

η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος παραλείψει να πάρει τα 420 ευρώ στη μία εβδομάδα θα μπορεί να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού μετά από 2 εβδομάδες
ανάληψη μετρητών χωρίς όριο για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό
πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων
αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% για τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό
αύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά ημέρα (για τον επιχειρηματικό χώρο)
μείωση του χρόνου αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό
αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό με άνοιγμα πολλών διαδικτυακών αγορών
αύξηση των μηνιαίων ορίων για αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ

3. Χωρίς τα τρένα και προαστιακό μέχρι και την Πέμπτη. Χωρίς μετρό το αεροδρόμιο σήμερα

Έτσι όπως πάμε θα ξεχάσουμε πως είναι. Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θυμίζουμε ότι απεργία ισχύει και για σήμερα για τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

4. Habemus Τερέζα Μέι

Θα είναι η Τερέζα Μέι η επόμενη «Σιδηρά Κυρία» του Ηνωμένου Βασιλείου; Θα είναι πάντως η επόμενη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιουλίου ψηφίστηκε ως η νέα επικεφαλής των Συντηρητικών και τις προσεχείς ημέρες θα ανακηρυχθεί η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας που διαδέχεται τον Ντέιβιντ Κάμερον στον πρωθυπουργικό θώκο. Ένα όνομα και μια προσωπικότητα που θα απασχολήσει την Ευρώπη τους προσεχείς μήνες. Η δημοτικότητά της υψηλή, με την Telegraph να τη χαρακτηρίζει «ανατέλλον άστρο».

5. Ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει στις 11:00, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα