Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου



Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός. Μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να επισπεύδει την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, χωρίς να περιμένει αν την Δευτέρα θα υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα για να συγκροτηθεί ή όχι ΕΣΡ. Οι τελευταίες
πληρορίες μιλούνε για δομικό ανασχηματισμό με την συμμετοχή νέων ανθρώπων και την μετακίνηση σημερινών υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια.

2) Υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή οι τροπολογίες για το ΕΣΡ

Υπερψηφίστηκαν τελικά στην Ολομέλεια οι τροπολογίες για το ΕΣΡ. Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

3) To Brexit θα πρέπει τελικά να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο

Παρά τις προσπάθειες της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να το παρακάμψει, το βρετανικό Κοινοβούλιο τελικά θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προτού θα μπορέσει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Παρόλο που η πλειοψηφία των βουλευτών στήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα σεβαστούν την απόφαση του λαού και θα στηρίξουν την έξοδο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναγκαστικά θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, ενώ ίσως αλλάξουν και οι όροι που θα τεθούν στο τραπέζι.

4) Ο Αναστασιάδης θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος πρόεδρος θα απαντήσει σε ερωτήσεις με θέμα το Κυπριακό, σε επτά διευθυντές ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας. Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, καθώς και δημοσιογράφοι τοπικών ΜΜΕ και ανταποκριτές ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου από ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική και την τουρκική γλώσσα. Η διακαναλική συνέντευξη θα αρχίσει στις 6:30 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. σήμερα, Παρασκευή.

5) Ανησυχία με την άνοδο του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά

Μετά την δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News για την πρόθεση ψήφου που έδινε προβάδισμα μιας μονάδας στον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, μια ακόμα ιστοσελίδα προγνωστικών αύξησε τις πιθανότητες νίκης που έδινε στον μεγιστάνα. Η σελίδα FiveThirtyEight του γνωστού Αμερικανού δημοσκόπου, Νέιτ Σίλβερμαν, μείωσε τις πιθανότητες νίκης της Κλίντον από 85% σε 66,9% και αύξησε τις πιθανότητες του Τραμπ σε 35,2% μέσα σε μία εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι η πτώση στην δημοτικότητα της Κλίντον ήρθε αφότου το FBI ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση με τα e-mail της. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που την βλέπει το εκλογικό σώμα, όμως σε πολλές περιπτώσεις, η αρνητική της επίδραση ήταν προσωρινή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα