Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου



Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Διάσκεψη των Προέδρων: Ψηφίστηκε το νέο ΕΣΡ

Επιτεύχθηκε η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ήταν η 6η
Διάσκεψη με αντικείμενο την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής και, όπως είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θα ήταν και τελευταία αν και αυτή απέβαινε άκαρπη όπως οι προηγούμενες. Το νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων. Δείτε τη σύνθεσή του εδώ.

2) ΔΝΤ: Τα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων

Το μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το ΔΝΤ να δεχτεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

3)Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνάντησε τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησε σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου. Μετά τη συνάντησή τους, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ομπάμα είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό να επιτύχει όταν αναλάβει τα ηνία στις 20 Ιανουαρίου, καλώντας τη χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

4) Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Εις βάθος και εκτεταμένη» ανταλλαγή απόψεων έγινε πάνω στα κριτήρια των δυο πλευρών για το εδαφικό που περιλαμβάνονται στο κοινό έγγραφο που ετοιμάστηκε κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα). Επίσης στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

5)Στουρνάρας: Νέα χαλάρωση των capital controls υπό προϋποθέσεις

Βήματα προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «σταδιακά πρόκειται να άρουμε τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων συντόμως. Ωστόσο, η πλήρης άρση τους βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί απαιτείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα