Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

(1). Πρώτο το Λαϊκό κόμμα στην Ισπανία, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές, δίχως αυτοδυναμία

Ακόμη μία πρόβλεψη- δημοσκόπηση για μία εκλογική αναμέτρηση έπεσε έξω. Έξω έπεσαν τα exit polls στην Ισπανία όπου η κάλπη δεν έδειξε τελικά
δεύτερη δύναμη τους Unidos - Podemos αλλά τους Σοσιαλιστές. Έξω φυσικά έπεσαν και όλες οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα: Πρώτος ο Ραχόι. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές. Τρίτοι οι Podemos - Αριστέρα. Τέταρτοι και με μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου οι Ciudadanos. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Ισπανία σε αναζήτηση συνεργασιών προκειμένου να καταστεί εφικτός ο πολυπόθητος τους τελευταίους έξι μήνες σχηματισμός κυβέρνησης.

(2). Σε κατάρρευση το Εργατικό Κόμμα στην Μεγάλη Βρετανία

Κορμπ-in ή Κορμπ-out. Αυτό καλούνται να αποφασίσουν τελικά τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο Τζέρεμι Κόρμπιν και τον οποίο αμφισβητεί ανοιχτά μερίδα των βουλευτών των Εργατικών γιατί όπως λένε δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και δεν έπεισε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της εκστρατείας Remain.

Η Σκωτία απειλεί ανοικτά να μπλοκάρει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μέσω κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε μιλώντας στο BBC ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κληθεί να εγκρίνει την έξοδο του κράτους από την ΕΕ, και η ίδια θα ζητήσει από τους βουλευτές να μην δώσουν τη συναίνεσή τους.

Εν τω μεταξύ, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία διαφωνούν για το πότε θα πάρουν διαζύγιο. Οι μεν Ευρωπαίοι βιάζονται για να αποφύγουν ένα ντόμινο οι δε Βρετανοί (Κάμερον) δεν θα ενεργοποιήσουν ακόμη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

(3). Οι «28» της ΕΕ βιάζονται να γίνουν «27»

Αύριο, Τρίτη, ο Κάμερον δεν θα καταθέσει επίσημο αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ. Απλώς θα τους ανακοινώσει το αποτέλεσμα το οποίο γνωρίζουμε από την Παρασκευή το πρωί. και την Τετάρτη οι εναπομείναντες αρχηγοί Κρατών - Μελών της Ένωσης θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας.

(4).Καναντέρ ηλικίας 45 ετών!

Το Π.Σ. διαθέτει εννιά καναντέρ CL-215, τα οποία κατασκευάστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Ένα από αυτά έπεσε την Κυριακή, ενώ το ίδιο είχε γίνει πέρυσι με αεροσκάφος ίδιου τύπου σε επιχείρηση κατάσβεσης στη Λακωνία.

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος μιλώντας στη Huffpost Greece, διευκρινίζουν ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία στο αεροδρόμιο ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές μεταστάθμευσή τους για να επιχειρήσουν σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία. Σύνηθες είναι, επίσης, να σηκώνονται το πρωί και μετά από λίγες ώρες να εμφανίζουν βλάβη που επιβάλλει την προσγείωσή τους. Την κατάσταση σώζουν σε έναν βαθμό τα τέσσερα καναντέρ CL-415, τα οποία είναι νεότερης τεχνολογίας.

(5) Εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας έπειτα από έξι χρόνια

Το Ισραήλ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους έπειτα από έξι χρόνια κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.
Το Ισραήλ δεσμεύτηκε κυρίως να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια (18 εκατομμύρια ευρώ) σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για τις οικογένειες των δέκα Τούρκων που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2010 στην έφοδο στο Μαβί Μαρμαρά, πλοίο ναυλωμένο από τουρκική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση που ήθελε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα δεν θα προβεί σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών.
Επίσης η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των πρεσβευτών στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ.
Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία και ότι όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα