Συζητήσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα με πρωταγωνιστές Ελλάδα και Κύπρο

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ”ανθρωπιστικό συνασπισμό” όσον αφορά τη Γάζα και ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Κύπρο και την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Στην ουσία οι δηλώσεις του παραπέμπουν στη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου», όπου η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

″Η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Μακρόν διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι’ αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

«Είχαμε συζητήσεις με τον Πρόεδρο για αυτό ακριβώς το θέμα, και έχουμε επίσης στενή σχέση με την Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να στείλει, όπως επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, εξοπλισμό, και με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις», σημείωσε.

Ο  Μακρόν σημείωσε πως ο πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο θα υπάρξει οργάνωση για  την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην ξηρά, αν είναι δυνατόν κατά μήκος της ακτής. Σε αυτό το πλαίσιο όπως εξήγησε η Κύπρος είναι το πλησιέστερο έδαφός της ΕΕ στην περιοχή είτε για την μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας είτε ακόμη  και για την μεταφορά ασθενών.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως για να εφαρμοστεί η εν λόγω ιδέα θα πρέπει να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία», κάτι το οποίο ζητά η Γαλλία, τόσο για προστασία των πολιτών της Γάζας, όσο και για να ευοδωθούν οι προσπάθειες για απελευθέρωση των ομήρων. Όμως η ανθρωπιστική εκεχειρία που ζητεί η Γαλλία  δεν υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσηςΚυπριακό σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Μακρόν έρχονται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδηο οποίος χθες κατά την άφιξή του στη Σύνοδο δήλωσε πως συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσισχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσηςαπό την κυπριακή πόλη της Λεμεσού. ”Πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, είπε.

Ασφαλής πηγή ενημέρωσης αν και δεν επιβεβαίωσε στη HuffPost το ενδεχόμενο ανθρωπιστικών διαδρόμων μέσω Ελλάδας και Κύπρου σχολίασε ότι προφανώς εάν λειτουργούσαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, η Ελλάδα και η Κύπρος ως οι πλησιέστερες γεωγραφικά χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν.

Related...Σύνοδος Κορυφής: Τα βρήκαν στις «παύσεις» για την κρίση στη Μέση ΑνατολήΜητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Μόνη λύση τα δύο κράτη, εκτός κλίματος ο Ερντογάν με Χαμάς
Keywords
Τυχαία Θέματα