Σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών: «Εάν υπήρχε πολιτική βούληση των εταίρων η συμφωνία θα είχε κλείσει»

Με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας - θεσμών ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αύριο, Τετάρτη, αρχίζουν εκ νέου στις
Βρυξέλλες οι διαβουλέυσεις Brussels Group στις Βρυξέλλες.

Εκτός διαπραγμάτευσης τα εργασιακά

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη εκτίμησε ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση των εταίρων» ενώ σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά παρέσχε τα δικά της. Τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε». Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ο οποίος μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα και ειδικά ο Γιούνκερ βοηθά στη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων, καθώς «το ΔΝΤ είναι "light" στο ζήτημα του χρέους και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν το αντίθετο. Ωστόσο, η Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις παίρνει τη σκληρή πλευρά». Εκτίμησε δε, ότι εταίροι «θα το τραβήξουν έως την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».

Υπάρχει πρόοδος αλλά και δυσκολίες λέει η Λαγκάρντ

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της για την Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα. Ωστόσο είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα δυσκολίες.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα δύσκολη. Πάντα δείχνουμε ευελιξία στα προγράμματα δανεισμών. Η Ελλάδα έχει διεθνείς δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από την ηγεσία στην κυβέρνηση της» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν βλέπει συμφωνία στη Ρίγα ο Ντάισελμπλουμ

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας αυτή την εβδομάδα.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι μια απόφαση σχετικά με το χρέος της Ελλάδας και τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Παρασκευής» τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Νομίζω ότι είναι απίθανο», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ - Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα