Συρία: Προπαγάνδα στο Twitter με εικόνες «φιλεύσπλαχνων» Τούρκων στρατιωτών

Καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βόρεια Συρία στις αρχές Οκτωβρίου οι υποστηρικτές της επίθεσης ξεκίνησαν μια διαφορετική διαδικτυακή εκστρατεία, επιχειρώντας να πείσουν για το πόσο «φιλεύσπλαχνοι» είναι οι Τούρκοι στρατιώτες απέναντι στον συριακό λαό.

Δεκάδες εικόνες που κατακλύζουν εσχάτως κυρίως το Twitter αλλά και το Instagram δείχνουν μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να αγκαλιάζουν μωρά, να ταΐζουν πεινασμένα μικρά παιδιά και

να μεταφέρουν ηλικιωμένες γυναίκες, με τις αναρτήσεις αυτές να αποσπούν χιλιάδες likes και retweets.

Its a big lie... a biased view to show turkey guilty the reality is people in north syria meets turkish soldiers thankfully pic.twitter.com/CinpyIcrVa

— şinanay (@sinanarinay) November 3, 2019

Μόνο που οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες είτε δεν απεικονίζουν Τούρκους στρατιώτες είτε είναι πολύ παλιές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ληφθεί σε μέρη της Συρίας που ουδεμία σχέση έχουν με την εισβολή - κάποιες μάλιστα φαίνεται να προέρχονται από άλλα μέρη του πλανήτη.

Η εν λόγω καμπάνια ακολουθεί ένα μοτίβο προπαγάνδας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επιδιώκει να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη όταν διεγείρονται αμφιλεγόμενα διεθνή γεγονότα.

Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, το Twitter ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει περισσότερους από 200.000 λογαριασμούς που πιστεύεται ότι διαχειρίζονταν από το Πεκίνο, για να διασπείρει προπαγανδιστικές θέσεις με στόχο της φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ. Στο ίδιο μήκος κύματος, το YouTube διέγραψε περισσότερα από 200 βίντεο που πιστεύεται ότι αποτελούσαν μέρος μιας συντονισμένης παραπληροφόρησης επί των διαδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, οι εικόνες με τους «καλούς» Τούρκους στρατιώτες άρχισαν να κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, στην αντίπερα όχθη, χρήστες που τάσσονται υπέρ των Κούρδων επιχείρησαν να συνδέσουν εσφαλμένα την Τουρκία με τρομακτικές εικόνες στρατιωτικών επιθέσεων ή θυμάτων πολέμου.

Αλλά σε αντίθεση με τις φιλοκουρδικές εικόνες, οι ψευδείς και παραπλανητικές θέσεις που προωθούν οι Τούρκοι φάνηκε να ενορχηστρώνονται από ένα συντονισμένο δίκτυο λογαριασμών στο Twitter, το οποίο ενισχύει το περιεχόμενο μέσω των επίκαιρων hashtags και των retweets.

A soldier becomes a hero not because of his courage or high combat abilities. A soldier becomes a hero because of his heart. Turkish soldiers do have a big heart that we are and always will be proud of.

Keywords
Τυχαία Θέματα