Συνάντηση Ερντογάν με πρωθυπουργό της Σουηδίας τη Δευτέρα για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία απέτυχε την Πέμπτη να πείσει την Τουρκία, κατά την διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών στις Βρυξέλλες, να άρει το βέτο της για την έναρξή της στο ΝΑΤΟ και το θέμα τώρα παραπέμπεται στο ραντεβού που έδωσαν οι ηγέτες Ερντογάν και Κρίστερσόν την ερχόμενη Δευτέρα στο Βίλνιους, δηλαδή την παραμονή της έναρξης της Συνοδού Κορυφής της Συμμαχίας. 

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της Συνόδου

αναμένεται να υπάρξει και μια συνάντηση μεταξύ του αμερικανού και του τούρκου προέδρου. 

Μετά της συνομιλίας της Πέμπτης, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας  Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η σουηδική ένταξη είναι «εφίκτή ». και ανακοίνωσε την συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού με στόχο  να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η βασική μου φιλοδοξία είναι τώρα να συμφωνηθεί αυτό στη Σύνοδο Κορυφής», είπε στους δημοσιογράφους.

«Ελπίζουμε και αναζητούμε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε από την πλευρά ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ  μετά την συνάντηση. 

«Η διαδικασία συνεχίζεται και φυσικά εργαζόμαστε πολύ εντατικά όπως θα κάνουμε και τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Λίγο νωρίτερα σουηδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν άνδρα για απόπειρα χρηματοδότησης του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και φυσικά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν σχολίασε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι νομικές τροποποιήσεις που έκανε εφαρμόζονται. ”Η Σουηδία έκανε κάποια βήματα σχετικά με νομικές αλλαγές, αφαίρεσε τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας... Οι νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πράξη τώρα”

Στο μεταξύ την Τετάρτη ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον σουηδό πρωθυπουργό Κρίστερσον σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τη Στοκχόλμη ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Φιντάν για να ενθαρρύνει την Τουρκία να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας.

Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ενδέχεται επίσης να έχουν κατ′ ιδίαν συνάντηση  κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στη Λιθουανία, όπως ανέφεραν πηγές.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις πολιτικές ίσων αποστάσεων καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε βαθιά ανησυχία και στις δύο χώρες.

Η αίτηση ένταξης στη συμμαχία πρέπει να εγκριθεί από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και ενώ η Φινλανδία πήρε το πράσινο φως τον Απρίλιο, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη άρει τις διαφωνίες τους για την ένταξη της Σουηδίας.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη ”τρομοκρατικών οργανώσεων” και  κυρίως υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η δε Σουηδία έχει δηλώσει ότι έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου νόμου σχετικά με την τρομοκρατία. 

Related...Μυθικά υπερκέρδη για τους κολοσσούς ενέργειας και τροφίμων από τις αυξήσεις τιμώνΙσπανία: Υπουργός προτείνει «καθολική κληρονομιά» 20.000 ευρώ για τους νέους άνω των 18Δορυφορικό βίντεο: Υπερθέαμα ηλεκτρικών καταιγίδων πάνω από την Ευρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Ερντογάν, Σουηδίας, Δευτέρα, Στοκχόλμης, ΝΑΤΟ,synantisi erntogan, souidias, deftera, stokcholmis, nato