Συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Σε συμφωνία- την οποία επικύρωσε σήμερα Τετάρτη του Συμβούλιο- κατέληξαν το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν, σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί η ενισχυμένη αυτή υπηρεσία να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το καλοκαίρι.

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελούν
μια νέα ενισχυμένη υπηρεσία, στα θεμέλια που έχει θέσει η Frontex, με τη δυνατότητα να αντλεί από μια “δεξαμενή” προσωπικού και εξοπλισμού”. Οι χώρες- μέλη θα συνεχίσουν να διατηρούν την κυριαρχία τους όσον αφορά στα σύνορά τους. Θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα εξωτερικά σύνορα σε ημερήσια βάση. Αλλά είναι σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παρέχουν στήριξη σε όλες τις χώρες- μέλη και θα είναι σε θέση να ταυτοποιήσει και να παρέμβει για την αντιμετώπιση αδυναμιών εκ των προτέρων, και όχι όταν είναι πολύ αργά» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως η συμφωνία αυτή δείχνει πως η Ευρώπη «είναι ικανή να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίζει τις κοινές προκλήσεις».

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Γιούνκερ στις 9 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου η Κομισιόν είχε παρουσιάσει μια πρόταση για τη δημιουργία της, με βάση τη Frontex.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα