Στους Τόμας Λίνταλ, Πωλ Μόντριχ και Αζίζ Σακάρ το Νόμπελ Χημείας

Ο Τόμας Λίνταλ (Francis Crick Institute and Clare Hall Laboratory, M. Βρετανία), Πωλ Μόντριχ (Howard Hughes Medical Institute and Duke University School of Medicine, ΗΠΑ) και Αζίζ Σανκάρ (University of North Carolina, ΗΠΑ) απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Χημείας, για τις «μηχανιστικές μελέτες τους πάνω στην επισκευή DNA».

American and Turkish Aziz

Sancar 1/3 #NobelPrize in Chemistry @UNC pic.twitter.com/pwCnH5QJBX

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015

American Paul Modrich 1/3 #NobelPrize in Chemistry @HMINEWS @DukeU pic.twitter.com/QAysde4VnD

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015

Swedish Tomas Lindahl 1/3 #NobelPrize in Chemsitry @TheCrick pic.twitter.com/0rfzsWbaQz

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015

Οι τρεις ερευνητές βραβεύτηκαν για τη χαρτογράφηση, σε μοριακό επίπεδο, του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα επισκευάζουν το DNA που έχει υποστεί ζημιές, διαφυλάσσοντας τη γενετική πληροφορία. Η δουλειά τους ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας ενός ζωντανού κυττάρου, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμετώπισης του καρκίνου.

#NobelPrize 2015 Chemistry Laureate Tomas Lindahl’s discoveries concern base excision repair: pic.twitter.com/qdkZM4albm

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015

Κάθε μέρα το DNA μας υφίσταται ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία και διάφορες καρκινογόνες ουσίες, αλλά ακόμη και χωρίς τέτοιου είδους «επιθέσεις», ένα μόριο DNA είναι εκ των πραγμάτων ασταθές. Χιλιάδες μικρές αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση, ενώ μπορεί να προκύψουν και ελαττώματα/ προβλήματα όταν αντιγράφεται το DNA κατά τον διαχωρισμό κυττάρων, διαδικασία που λαμβάνει χώρα εκατομμύρια φορές ημερησίως στο ανθρώπινο σώμα.

#NobelPrize 2015 Chemistry Laureate Aziz Sancar has mapped the mechanism that cells use to repair UV damage to DNA: pic.twitter.com/yuNrYFWJPg

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015

Ο λόγος για τον οποίο το γενετικό υλικό μας δεν αποσυντίθεται σε ένα «χημικό χάος», είναι η συνεχής λειτουργία μιας «στρατιάς» μοριακών συστημάτων, τα οποία συνεχώς παρακολουθούν και επισκευάζουν το DNA. Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο για τη δουλειά τους ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο: Την καταγραφή του πώς πολλά από αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε μοριακό επίπεδο.

#NobelPrize 2015: Paul Modrich showed how cells correct errors occurring when DNA is replicated during cell division: pic.twitter.com/seI2wMHkAV

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το DNA είναι ένα εξαιρετικά σταθερό σωματίδιο, αλλά ο Τόμας Λίνταλ επέδειξε ότι αποσυντίθεται με ταχύτητα που κανονικά θα καθιστούσε αδύνατη την ανάπτυξη της ζωής στη Γη. Αυτή η ανακάλυψη τον οδήγησε στον εντοπισμό ενός μοριακού μηχανισμού (base excision repair- επιδιόρθωση με εκτομή βάσης) ο οποίος αντιμετωπίζει την κατάρρευση του DNA μας. Από πλευράς του, ο Αζίζ Σανκάρ χαρτογράφησε τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για την επισκευή της ζημιάς από την υπεριώδη ακτινοβολία στο DNA (nucleotide excision repair- επιδιόρθωση με εκτομή νουκλεοτιδίου).

Άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με προβλήματα πάνω σε αυτό το σύστημα επισκευής τείνουν να εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Επίσης, ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται από το κύτταρο για την επιδιόρθωση προβλημάτων τα οποία προκαλούνται από μεταλλαξιογόνες ουσίες. Όσον αφορά στον Πωλ Μόντριχ, επέδειξε το πώς το κύτταρο επιδιορθώνει λάθη που εμφανίζονται όταν το DNA αναπαράγεται μέσω διαχωρισμού. Ο μηχανισμός αυτός (mismatch repair- επιδιόρθωση μη συμπληρωματικής βάσης) μειώνει τη συχνότητα λαθών σε αυτή τη διαδικασία κατά περίπου χίλιες φορές. Προβλήματα σε αυτόν τον μηχανισμό οδηγούν σε εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου στο παχύ έντερο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα