Στην Τζόρτζια των ΗΠΑ η πρώτη εκτέλεση γυναίκας έπειτα από 70 χρόνια

Εκτελέστηκε σήμερα Τετάρτη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ μία καταδικασμένη σε θάνατο, παρά τις εκκλήσεις για απονομή χάριτος, συμπεριλαμβανομένου και του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος, πριν από πέντε ημέρες κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, είχε ταχθεί σθεναρά κατά της θανατικής ποινής και ζήτησε να της αποδοθεί χάρη.

Η 47χρονη γυναίκα πέθανε με θανατηφόρα ένεση και έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από το 1945 στην πολιτεία
αυτή των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

«Στις 00:21 ακολουθώντας τη διαταγή του δικαστηρίου, η Κέλι Γκισεντέινερ (Kelly Gissendaner) εκτελέστηκε σύμφωνα με τον νόμο. Έκανε μια τελευταία δήλωση και ζήτησε να προσευχηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκουέντολιν Χόγκαν, εκπρόσωπος του σωφρονιστικού συστήματος της πολιτείας της Τζόρτζια.

Η γυναίκα είχε καταδικαστεί για συνωμοσία με τον εραστή της με σκοπό τη δολοφονία του συζύγου της, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε το 1997.

Ο εραστής της ήταν αυτός που διέπραξε το έγκλημα, υποκινούμενος από την Κέλι και καταδικάσθηκε σε ισόβια.

Η εκτέλεση, που αρχικά είχε προβλεφθεί να γίνει στις 19:00 τοπική ώρα της Τρίτης (χθες), μετατέθηκε για αργά το βράδυ.
Οι δικηγόροι της είχαν προσπαθήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή να αναβάλουν την εκτέλεσή της αξιοποιώντας όλα τα δικαστικά μέσα: προσέφυγαν σε ομοσπονδιακό εφετείο, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τζόρτζια και στο εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο που συνήλθαν εκτάκτως και αρνήθηκαν να δώσουν μια τελευταία αναβολή στην Κέλι Γκισεντέινερ.

Οι δικηγόροι της παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Κέλι όχι μόνο είχε μετανοήσει για το έγκλημά της αλλά είχε αναμορφωθεί πλήρως στη φυλακή. Βοηθούσε όσες κρατούμενες αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Ωστόσο η οικογένεια του θύματος δήλωσε πως «η Κέλι δεν έδειξε κανένα έλεος, δεν του πρόσφερε καμία επιλογή, αλλά ούτε και την ευκαιρία να ζήσει τη ζωή του».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα