Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι υπάρχουσες κυρώσεις του CAATSA δεν απαγορεύουν πώληση F-16 στην Τουρκία

Οι υπάρχουσες κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSAδεν απαγορεύουν την πώληση F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μη συμμετέχει η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση από πλευράς της ΕΡΤ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως βάσει της νομοθεσίας οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται κατά χωρών, μα κατά οντοτήτων και ιδιωτών. Στην περίπτωση αυτή, οι κυρώσεις αφορούσαν στην SSB και 4 υπαλλήλους της λόγω

της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400. Οπότε, όπως είπε ο εκπρόσωπος, οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν την πώληση στην Τουρκία αν δεν συμμετέχει η SSB- το όνομα της οποίας έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας».

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κατέφθασε στην Ουάσιγκτον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας», η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Πεντάγωνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αναλυτικότερα, στην απάντηση του για το εάν οι υπάρχουσες κυρώσεις CAATSA καλύπτουν μια ενδεχόμενη αμυντική συναλλαγή για τα F-16, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας. Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας. Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB. (Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»). Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».

Σημειώνεται πως πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας. Πάντως κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μετά τη συνάντηση ο Τσαβούσογλου είπε ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης των μαχητικών είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει αποφασιστικότητα. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να διατηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα.Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τι περιμένει σήμερα από την Ουάσιγκτον «το κυκλοθυμικό παιδί του ΝΑΤΟ»;Το στοίχημα των τουρκικών F-16 και το δίλημμα του ΕρντογάνΗ κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, CAATSA, F-16, Τουρκία,steit ntipartment, CAATSA, F-16, tourkia