Σταϊκούρας: Έρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα και νέα αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων

Οικονομικές παροχές προαναγγέλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΙ, έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να είναι «γενναία και ρεαλιστική», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ αναμένονται αυξήσεις στις συντάξεις και η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα

κοντά στα 300 ευρώ σε ευάλωτα νοικουριά.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση εισφορών και την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Το έκτακτο δώρο Πάσχα θα είναι ύψους 250-300 ευρώ και θα δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για βοήθεια.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που έχουν μετατοπιστεί από την ενέργεια στον τομέα τροφίμων, γεγονός που όπως είπε αφορά όλη την Ευρώπη και υποστήριξε ότι το 2023 ο πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά στο 5%.

Επιδότηση στεγαστικού δανείου

Ο υπουργός προανήγγειλε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για ενήμερα ευάλωτα νοικοκυριά λέγοντας ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία».

Από τον Μάρτιο και μετά θα ενισχυθούν και θα επιδοτηθούν, όσοι πιστοποιηθεί οτι έχουν πράσινα δάνεια, με αύξηση των δόσεων τους κατά 50% αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα