Στα ύψη οι αγορές ναρκωτικών μέσω του Ίντερνετ- χρονιά ρεκόρ το 2014

Εκτός κάθε ελέγχου φαίνεται να ξεφεύγουν οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών μέσω του Ίντερνετ, τόσο από «συμβατικές» ιστοσελίδες όσο και από sites του «Darknet»- ακόμα και μετά το κλείσιμο του διαβόητου site Silk Road το 2013 και των «διαδόχων» του, που αποτελούσαν τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά ονόματα στον κόσμο των διαδικτυακών αγορών παράνομων αγαθών.

Σύμφωνα με το Global Drug
Survey 2015, online έρευνα που συγκέντρωσε ένα σύνολο 100.000 απαντήσεων από άτομα από όλο τον κόσμο σχετικά με χρήση ναρκωτικών, το κλείσιμο της ιστοσελίδας απέτυχε να σταματήσει την άνοδο του αριθμού των χρηστών που αγοράζουν ναρκωτικά online.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, πάνω από 11.750 άτομα απάντησαν ότι είχαν αγοράσει ναρκωτικά online, τόσο σε συμβατικές ιστοσελίδες όσο και στο darknet, που προϋποθέτει χρήση ειδικού κρυπτογραφικού λογισμικού. Το 1/4 εξ αυτών είπαν ότι για πρώτη φορά το έκαναν το 2014.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η «ναρκοοικονομία» του darknet επεκτείνεται. Πέρυσι, στο UN World Drug Report 2014, αναφέρθηκε ότι «η ποικιλία των ναρκωτικών που είναι διαθέσιμα και αγοράζονται στο darknet φαίνεται να αυξάνεται».

Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2015 επίσης ρίχνουν φως στα πλεονεκτήματα που οι αγορές του darknet θεωρείται ότι έχουν σε σχέση με άλλες «πηγές» ναρκωτικών. Από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα ζητήθηκε να αναφέρουν προβλήματα που είχαν συναντήσει σε αγορές του darknet, και στη συνέχεια σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας όπου θα στρέφονταν εάν έπαυαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα sites.

Όπως προκύπτει, φαίνεται ότι οι χρήστες θεωρούν το darknet φθηνότερο και πιο αξιόπιστο ως πηγή σε σχέση με τις εναλλακτικές. Τα 3/4 των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για υπερχρέωση, εν συγκρίσει με το 38% που ανέφεραν το ίδιο πρόβλημα στο darknet. Σχεδόν 3 στους 4 επίσης ανέφεραν ότι τους πωλήθηκε προϊόν χαμηλής ποιότητας από την εναλλακτική πηγή, ενώ μόνο το 27% είπαν ότι είχαν το ίδιο πρόβλημα στο darknet.

Επίσης, πολύ πιο πιθανή είναι η βία και οι απειλές εκτός των αγορών του darknet, με το 7% να αναφέρουν ότι δέχτηκαν σωματική βία κατά την αγορά ναρκωτικών από την εναλλακτική πηγή τους, εν συγκρίσει με το 1% στο darknet. Σχεδόν 1 στους 5 (18%) είπαν ότι έλαβαν απειλές ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αγοράς ναρκωτικών από εναλλακτική πηγή, τη στιγμή που στο darknet το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3%.

Ωστόσο, αρκετοί χρήστες του darknet έχουν αναφέρει απώλεια χρημάτων: Το 28% είπαν ότι είχαν χάσει χρήματα ως αποτέλεσμα κλοπής, κατάσχεσης ναρκωτικών από αρχές ή απάτες (exit scams), στις οποίες οι διαχειριστές του site εξαφανίζονται μαζί με όλα τα χρήματα, όπως στην περίπτωση του Evolution Marketplace, όπου οι admins εξαφανίστηκαν με 12 εκατ. δολάρια. Άλλοι πέφτουν θύματα της αστάθειας που χαρακτηρίζει την τιμή του «ψηφιακού συναλλάγματος», Bitcoin, που πολλές ιστοσελίδες αυτού του είδους χρησιμοποιούν.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας έγινε μια σειρά διαπιστώσεων σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται νέες ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι νόμιμες σε αρκετές χώρες, όπως το υποξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο γέλιου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα