Σκουρλέτης:Η ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Σκουρλέτης, στην οποία τόνισε πως τα σημεία αιχμής του διαλόγου που αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους πρόκειται να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση
θα παρουσιάσει το σχέδιο της, που όπως αναφέρει, θα αφορά «μια γενναία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με κύριο χαρακτηριστικό την εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων».

Πρόκειται, ανέφερε ο υπουργός, για «μια νέα φάση», που ξεκινάει, αφήνοντας πίσω την «μαύρη πενταετή εποχή των μνημονιακών πολιτικών που αποδιάρθρωσαν τις εργασιακές σχέσεις», μια φάση όπου θα δοθεί η δυνατότητα «να μπορέσουμε να ανατάξουμε ένα μέρος τουλάχιστον της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις».

Ο κύριος Σκουρλέτης υπογράμμισε πως σε συναντήσεις που είχε, κατά το προηγούμενο διάστημα, με σωματεία, συνδικάτα και εργοδοτικούς φορείς, παρατήρησε μια κοινή διαπίστωση πως «η βίαιη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι κάτι που έπληξε την αγορά στο σύνολο της και δεν ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αντίθετα δε όλα αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην εκτίναξη και της ανεργίας».

Σημείωσε επίσης πως εάν η παρούσα κυβέρνηση υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης, θα υπάρχει «μια μείωση τουλάχιστον των επικουρικών συντάξεων κατά 90% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».

Όσον αφορά, τέλος, τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη σημείωσε πως ως χώρα πλέον «μιλάμε με τους εταίρους μας με ψηλά το κεφάλι, τους αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια», γίνεται μια διαπραγμάτευση «σκληρή και πραγματική», που όμως θεωρεί πως «θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση αμοιβαία επωφελή, η οποία θα δώσει μια νέα ώθηση στην πορεία της χώρας μας προς την ανάπτυξη και βεβαίως μια ανάπτυξη, η οποία θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα