Σκουρλέτης: Η Ελλάδα φαίνεται ο χαμένος της 20ής Φεβρουαρίου. Άκαμπτο το ΔΝΤ στα εργασιακά

Η ελληνική πλευρά, με δεδομένο το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, φτάνει σε ένα σημείο να φαίνεται ο χαμένος της υπόθεσης, δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, στο Mega.

Κάνοντας επισκόπηση της συμφωνίας έκανε λόγο για αποδοχή των εταίρων μιας συζήτησης σε άλλη βάση από την πέμπτη αξιολόγηση, κάτι το οποίο όμως μέσω διαφορετικών ερμηνειών άλλαξε από τη στιγμή της συμφωνίας και εντεύθεν.

«Από την 20η Φεβρουαρίου και έπειτα και ενώ
φαίνεται ότι σε εκείνη τη συμφωνία - πλαίσιο είχαν αποδεχθεί η πλευρά των εταίρων ότι μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, ποια ήταν αυτή, ότι σταματάμε να συζητούμε στη βάση της πέμπτης αξιολόγησης, στη βάση του μνημονιακού προγράμματος, έχουμε αποδεχθεί την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εκλογές και αναζητούμε έναν έντιμο προωθητικό συμβιβασμό, μια αμοιβαία επωφελή λύση. Έτσι το ερμηνεύσαμε εμείς και έτσι αποτυπώθηκε και στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», τόνισε.

Και συνέχισε: «Την επομένη αρχίζουν ερμηνείες οι οποίες ουσιαστικά πάνε να ανατρέψουν αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αυτά τα απανωτά Eurogroup, η σύνοδος κορυφής που έγινε, ο χρόνος κατασπαταλείται χωρίς να έχει βρεθεί καμία μα καμία πρακτική λύση. Με αποτέλεσμα και με δεδομένο το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας να φθάνουμε σε ένα σημείο που ο χαμένος της υπόθεσης αυτής να είναι η ελληνική πλευρά».

Ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, μετέφερε την εκτίμηση ότι με βάση τα όσα ακούει αλλά και τα όσα πιστεύει «υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση από ένα μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρεθεί μια λύση, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το Ταμείο ζητάει να μην αγγίξει η κυβέρνηση ό,τι αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τονίζοντας ότι ανοίγει πλέον η ανάγκη για απάντηση στο συνολικό θέμα του χρέους.

«Δεν υπάρχει λογική να ζητάει να μην αγγίξουμε τι; Ό,τι υπήρξε ως νομοθέτημα το οποίο διέλυσε και αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις να μην το αγγίξετε. Και όχι μόνο αυτό κάντε και άλλα. Δηλαδή ομαδικές απολύσεις, παραπέρα μείωση των συντάξεων, όχι συλλογικές συμβάσεις», σημείωσε.

Και πρόσθεσε την εκτίμηση πως «όταν αρνούμαστε συλλογικές συμβάσεις, αρνούμαστε αυτό που υπήρχε στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αποτυπώνει ένα ευρωπαϊκό μεταπολεμικό κράτος το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από την πάλη των λαών, η έννοια του ευρωπαϊκού δικαίου είναι το κόσμημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Αναγνώρισε ότι στα εργασιακά θέματα που θέτει το ΔΝΤ και που «ήταν όλα τα πέντε χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων» συμπεριλαμβάνονται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κατώτατος μισθός και η 13η σύνταξη.

«Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, είναι δυνατόν; Τουλάχιστον οι πιο ακραίες φωνές από το Brussels Group, από τη μεριά των δανειστών. Άρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πιο ψύχραιμες φωνές. Στα ζητήματα τα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ», κατέληξε στο εν λόγω θέμα.

Τόνισε εν τούτοις ότι ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας «έχει εξαντληθεί» και «άρα πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση, το εάν αυτή προϋποθέτει να κάνουμε ένα δυο βήματα μέσα στο Μάιο να τα κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να απαντήσουμε στο συνολικό πακέτο, το συνολικό πακέτο είναι μια βιώσιμη λύση απέναντι στο θέμα του χρέους».

Για τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι θα καταργηθεί, λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί και μέσα στο 2015 ενώ για τις πληροφορίες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς τόνισε ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα