Σκλήροτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση απαιτεί ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

«Δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου», τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς. O ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέθετε στα εξωτερικά σύνορά της προσωπικό και τεχνογνωσία, και η Ελλάδα
θα έπρεπε να το επιτρέψει.

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική του, τους τελευταίους μήνες, των φραστικών επιθέσεων και της άσκησης κριτικής εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Κουρτς υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση όχι μόνο οι μεταρρυθμίσεις τις, οποίες η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο ίδιος παραδέχεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ωστόσο εξακολουθεί να ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί.

Είχε προηγηθεί η δριμεία κριτική του κ. Κουρτς στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την 1η Ιουλίου, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, όταν είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς. Κατά την άποψη που εξέφρασε τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί». Επιπλέον, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διατεινόταν ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αν οι Έλληνες δεν πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της «εκείνη η χώρα, η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα