Σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο κρίσιμο Euro Working Group

Επίσπευση των διαδικασιών επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις, ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει σαφή εντολή στα υπουργεία να επιταχύνουν την αποστολή στοιχείων προς τα τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγουν οι τεχνοκράτες των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels
Group, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων που εκτυλίσσεται στην Αθήνα.

Αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι έχει μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς όμως να έχουν εκλείψει οι διαφωνίες. Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει προσέγγιση.

Σε αυτό το πλαίσιο το Euro Working Group αναμένεται να βάλει σήμερα στο μικροσκόπιο την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων και τα αποτελέσματα των τετραήμερων διαπραγματεύσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών (Brussels Group).

Πλέον οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται στην τηλεδιάσκεψη να καταγράψουν αναλυτικά τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας, ώστε να αποτιμήσουν την κατάσταση και να θέσουν το περιεχόμενο για τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών.

Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων στην Αθήνα πιο εντατικά την επόμενη εβδομάδα, ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι ένδειξη της αργής προόδου των συζητήσεων, αλλά όχι σημάδι ρήξης.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες αναφορικά με το χρόνο συνεδρίασης του Eurogroup. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ακόμα και σήμερα.

Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών, αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκτιμούσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα συνεδριάσουν πριν από την επόμενη ή ακόμα και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Βέβαιο θεωρείται ότι και την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ακόμα μια συνεδρίαση του Euro Working Group (Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου), ενώ το προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 24 Απριλίου.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύγκλιση με τους θεσμούς, ώστε να σταματήσει τη ταμειακή ασφυξία που έχει υποστεί από το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει εκταμιεύσει δόση από τον προηγούμενο Αύγουστο, ενώ το ΔΝΤ εδώ και ένα χρόνο, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά το χρέους της αποκλειστικά από ίδιους πόρους.
Keywords
Τυχαία Θέματα