Σημάδια σύγκλισης για πρώτη φορά στους 3 μήνες των διαπραγματεύσεων

Κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις προς μια πιο θετική κατεύθυνση από αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες «βλέπουν» Αθήνα και δανειστές.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος είναι η κοινή δήλωση του εξέδωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων στα θέματα της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού. Δύο θέματα αγκάθια μέχρι
σήμερα για τις διαπραγματεύσεις καθώς η ελληνική πλευρά δεν έδειχνε διατεθειμένη να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επικοινωνία των δύο ανδρών ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει αφενός στο θέμα της αγοράς εργασίας ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. «Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές» σχολιάζουν με νόημα οι κυβερνητικοί κύκλοι. Και αυτό όπως έχει γίνει γνωστό, το ΔΝΤ εγείρει περισσότερο ενστάσεις σε αυτά τα θέματα.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η κοινή δήλωση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ως απάντηση στις διαρροές του Μαξίμου περί διαφορετικών γραμμών μεταξύ των θεσμών στη διαπραγμάτευση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μοιράζονται τον κοινό στόχο που είναι η στήριξη της Ελλάδας προκειμένου να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη» αναφέρουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις θεσμοί. «Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού το στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν πρόοδο στις 11 Μαΐου (Eurogroup)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αύξηση του ορίου του ELA κατά 2 δισ. ευρώ

Από την άλλη ωστόσο συνεχίζεται η... με το σταγονόμετρο αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού στα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρω που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Κρίσιμη είναι και η απόφαση για το θέμα του «κουρέματος» των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.

Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως θετικά κινούνται οι διαπραγματευτές στο Brussels Group μιλώντας μάλιστα για συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Χωρίς συμφωνία παραμένουν τα θέματα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναφορικά με τη διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα